Portal de știri
Societate

Protestul agricultorilor continuă în PMAN: Nu vor să ne audă!

În Piața Marii Adunări Naționale, astăzi, 14 decembrie, au răsunat din nou claxoanele tractoarelor, aduse de agricultorii afectați de secetă. Ei spun că, deși protestează din vară, iar de săptămâna trecută au adus și tehnica în fața Guvernului, așa și nu au primit un răspuns de la autorități. Agricultorii sunt gata să stea cu tehnica agricolă în Piață până vor fi auziți.

Ion Plămădeală, agricultor din sudul țării, a declarat că, după ce au adus miercuri, 9 decembrie, tehnica agricolă în PMAN, la dialog cu agricultorii nu a venit nimeni, nici de la Guvern, nici de la ministerul de ramură. În opinia sa, responsabilii ar fi trebuit să reacționeze, ca agricultorii nici să nu ajungă cu tractoarele în centrul capitalei. Deși președintele comisiei parlamentare de profil le-a promis un răspuns la revendicările înaintate, agricultorii nu-l au nici astăzi.

Ion Plămădeală spune că dacă ar exista un dialog cu autoritățile, agricultorii ar avea posibilitatea să vină cu propuneri cum le pot fi soluționate problemele. „Nu este sarcina noastră să căutăm soluții. Soluții trebuie să găsească guvernanții, Ministerul Agriculturii, Guvernul. Ei trebuie să soluționeze problema, pe care le-o arătăm. Noi creștem pâine, noi arăm, nu prelucrăm acest pământ, care ne hrănește pe toți. Dar noi suntem gata să le propunem și soluții”, a mai spus agricultorul.

Vadim Ciobanu, agricultor din raionul Rezina, a menționat că situația este complicată, agricultorii au fost nevoiți să accese împrumuturi noi. „Cu arătura stăm încă prost. Chiar și cei care au terminat arătura sunt în datorii enorme. Personal, gospodăria mea, am mai luat 1,4 milioane de lei datorie, pentru gaj pe roada viitoare, pentru că băncile anul ăsta au început a da gaj pentru roada anului viitor. Deja totul este gajat”, a spus Vadim Ciobanu.

Vladimir Gumăniță, agricultor din raionul Leova, spune că vor sta cu tehnica în Piața Marii Adunări Naționale până vor fi auziți. Personal, a avut 99% pierderi din investiția de șapte milioane de lei. Dacă pentru prima grupă de cereale au ridicat compensații de la stat, pentru a doua grupă – nu. Agricultorul spune că „este o bătaie de joc din partea autorităților, în primul rând față de sutele de oameni, care, au un loc de muncă în sectorul agricol.

O acțiune de protest de amploare urmează să aibă loc mâine, 15 decembrie, începând cu ora 11.00.

Related posts

Ursula von der Leyen: 70% din populația adultă din UE este complet vaccinată

Albasat

Primăria va întocmi o „listă neagră” a antreprenorilor care nu-și onorează angajamentele

Albasat

CSM a contestat legea ce prevede majorarea vârstei de pensionare pentru judecători

Albasat

Leave a Comment