ALBASAT
Societate

PSRM-PDM a mizat pe o magie economică care nu s-a produs, deputat

Vicepreședintele Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, deputatul Igor Munteanu, susține că statul are o „guvernare fragilă pasibilă de improvizații bugetare, întrucât criza pandemică a răsturnat toate predicțiile financiare ale Guvernului”. Potrivit parlamentarului, „coaliția PSRM-PDM a mizat pe o magie economică, care nu s-a produs – dialogul cu UE a stagnat, iar împrumuturile suverane promise de unele state au venit cu întârziere și s-au blocat datorită miopiei juridice de care suferă liderii Partidului Socialiștilor”. În opinia sa, efectele cumulative ale pandemiei pot genera un declin economic estimat la 10% din PIB, însemnând o pierdere de venituri de circa 25 de miliarde de lei în valori nominale, triplarea numărului de șomeri, precum și scăderea cu circa 200-300 de milioane de dolari a remitențelor și o ratare generică de aproximativ opt miliarde de lei venituri publice, transmite IPN.

Vicepreședintele Platformei DA menționează că, în 2019, coaliția PDM-PSRM a votat un buget cu o gaură bugetară planificată de aproximativ zece miliarde de lei, ceea ce reprezintă 20% din cheltuielile bugetul de stat. „Caracterul fantezist al bugetului era evident finanțiștilor, deputaților, presei, dar și autorilor proiectului de buget, însă coaliția politică nou-formată acceptase să-l voteze așa cum era desenat. Ca urmare a unei cârdășii politice imorale, anul 2020 însemna pentru ambele sale componente un an electoral cu miză absolută. Se anticipa ca gaura de zece miliarde de lei să fie acoperită din credite, împrumuturi și granturi externe”, a declarat deputatul, citat într-un comunicat de presă al formațiunii.

Potrivit lui Igor Munteanu, Guvernul anticipa colectarea a circa 14,2 miliarde de lei din credite și împrumuturi externe în anul 2020 și 1,2 miliarde granturi, o misiune nerealistă atunci și imposibilă acum. Guvernul ACUM a obținut în 2019 circa 1,6 miliarde de lei granturi și 400 de milioane de lei împrumuturi, „dar aceasta în condițiile în care partenerii externi au manifestat o deschidere fără precedent, tratând fostul guvern în calitate de partener preferat și așteptat”. Potrivit lui Munteanu, „astăzi devine clar că estimările riscante ale bugetului de stat și incapacitatea restabilirii unor relații normale de dialog cu partenerii externi va compromite stabilitatea ciclului bugetar în anul 2020”.

„În cel mai optimist scenariu, actualul Guvern poate obține maximum 50% din resursele externe planificate, cu efecte sociale descurajatoare pentru angajații din sectorul public. Asistența de urgență a Fondului Monetar Internațional, a Băncii Mondiale, a Uniunii Europene etc., emiterea de obligațiuni de stat (patru miliarde) pot reduce gaura financiară a bugetului cu circa zece miliarde de lei, dar nu rezolvă deloc povara bugetului „electoral” (nouă miliarde de lei), care va aminti tuturor, inclusiv opoziției, despre tributul estimărilor eronate de la sfârșitul anului 2019. Instabilitatea financiară va scutura actualul guvern al premierului Ion Chicu și va solicita noi soluții politice urgente în următoarele 60 de zile”, afirmă deputatul Platformei DA.

Related posts

1334 человека вылечились от нового типа коронавируса

Albasat

O moldoveancă este suspectată că a exploatat cel puțin 10 îngrijitoare de bătrâni în Italia

AlbasatTV, Nisporeni

Раду Албот покинул розыгрыш US Open

Albasat

Leave a Comment