ALBASAT
Moldova Plus

PUNGA DE PLASTISC VERSUS CEA DE HÂRTIE: EFECTELE ASUPRA MEDIULUI

Pungile de plastic se descompun extrem de greu şi rămân în mediul înconjurător sute de ani, susţin reprezentanții Inspecţiei Ecologice de la Nisporeni. Potrivit acestora, supermarketurile trebuie să le ofere cumpărătorilor alternative: fie folosesc plase biodegradabile, fie din hârtie. Totodată, ei susţin că pungile de plastic, provoacă enorme pagube mediului.

ANDREI CÂRLIG, ŞEF INSPECŢIA ECOLOGICĂ NISPOREN: „Pungile de hârtie ar fi un ajutor pentru autoritățile publice locale şi pentru noi, inspectorii mediului. Dacă oamenii ar prefera mai mult pungile de hârtie, nu s-ar crea aşa de multe daune asupra mediului precum pungile de plastic, care se descompun într-un timp foarte îndelungat şi sunt deșeuri foarte nocive.”

 

Folosirea pungilor de plastic atrage consecințe grave în lume, deoarece ucid cel puţin 100.000 de păsări, balene, pescăruși şi broaşte ţestoase. Se estimează că 20% din deşeurile de plastic care poluează planeta sunt, de fapt, pungi primite, gratuit, de la magazine.

Oamenii din Nisporeni spun că preferă pungile de hârtie.  ALBASAT: Punga de hârtie sau punga de plastic, ce alegeţi dvs. când mergeţi la magazin?

De hârtie. -De ce? -De hârtie cred că e mai bună, mie mai tare îmi place de hârtie decât de plastic.
De hârtie. -De ce? -De hârtie cred că e mai bună, mie mai tare îmi place de hârtie decât cea de plastic.
De hârtie, pentru că e mai bună, e mai bună pentru sănătate.
Punga de hârtie e mai bună într-adevăr decât cea de plastic. E mai convenabilă, o foloseşti de mai multe ori.
În magazin, consumatorul nu prea are de ales, ce îi oferă unitatea comercială, aceea va alege. Deşi, pungile de hârtie sunt mai frumoase, mai estetice, mai sănătoase şi mai ecologice. Cred că va mai dura, mai trebuie o durată bună de timp pană când acest sistem de pungi de hârtie va fi încetățenit. La noi, deocamdată, este cum este, pungile de plastic sunt o teroare pentru mediul înconjurător.

 

 

 

 

 

 

 

Specialiștii în sănătate publică de la Nisporeni sfătuiesc oamenii să procure numai pungi de hârtie, în locul celor de plastic. Totodată, ei recomanda, în cazul alimentelor încălzite la microunde, ca acestea să fie acoperite cu o farfurie sau o hârtie pergament, în schimbul foliilor de plastic, deşi pe eticheta acestora este specificat faptul că folia nu se va topi. În caz contrar, chimicalele din plastic se vor infiltra în mâncare, explica medicul-șef al Centrului de Sănătate Publică din Nisporeni, Ion Cibotaru:

Ion Cibotaru, medic-șef al Centrului de Sănătate Publică din Nisporeni
Ion Cibotaru, medic-șef al Centrului de Sănătate Publică din Nisporeni

„Dacă produsul are ambalajul din plastic, eu recomand ca acest produs să fie cât mai repede transportat acasă şi scos din ambalajul respectiv. Dacă produsul alimentar este păstrat mult timp în ambalaje de plastic, la temperaturi mai înalte, el poate să absoarbe unele substanțe dăunătoare, poţi să-i strici calitatea acestui produs. În cazul când procurați produse alimentare în cantități mari, eu vă recomand să aveţi nişte ambalaje din hârtie specială, care păstrează calitatea produselor pentru mai mul timp.”

Pungile de plastic se degradează în aproximativ 400 de ani, ceea ce le transformă în cel mai nociv mijloc de poluare. În unele ţări dezvoltate, pungile de plastic sunt incinerate, dar prin ardere plasticul poluează aerul şi produce degradarea rapidă a solului. Soluţia pentru a diminua efectele nocive asupra mediului ar fi încetarea producerii şi folosirii pungilor de plastic.

 

Related posts

„Insectele sacre”- Aurul dulce Sau de ce îi sunt importante Ucrainei „Insectele sacre”

Afaceri cu copilul în brațe. Tot mai multe femei din Moldova își deschid o afacere în concediul de maternitate

AlbasatTV, Nisporeni

COPIII CU AUTISM — OUT-SIDERII SISTEMULUI MEDICAL

Leave a Comment