Nisporeni Societate

Râul Prut a ieşit din albie. Păşuni şi câteva grădini din satul Grozeşti, inundate parţial

Din cauza ploilor abundente și a deversărilor din lacul de acumulare Costești- Stânca, nivelul apei râului Prut a crescut cu 6, 50 metri. Ca urmare, mai multe păşuni din satele: Grozeşti, Bărboieni şi Zberoaia au fost inundate. Totodată şi patru grădini din satul Grozeştiau fost inundate parţial. Pagubele urmează a fi evaluate.

Autoritățile au luat toate măsurile ce se impun pentru a preveni eventualele inundații. Angajaţii Secţiei Situaţii Excepţionale Nisporeni au construit un dig, care ar stăvili apele.

Igor Josan, șef al serviciului Prevenție din cadrul secției situații excepționale Nisporeni: “Râul Prut şi-a ieşit din albie şi a provocat careva inundaţii. Deci la moment, avem inundate păşuni de aproximativ 190 ha, în satele: Bărboieni, Grozeşti şi Zberoaia. În satul Gozeşti avem pericol de inundare a unor gospodării, grădini ale proprietarilor. Pe un sector a fost construit un dig de protecţie, care schimbă cursul apei de lângă aceste grădini. La moment, digul este consolidat şi menţine  debitul de apă, care se revarsă în râul Prut.”

Angajaţii Secţiei Situaţii Excepţionale Nisporeni susţin că situația rămâne sub control, digurile sunt inspectate în permanență, iar dacă  apa Prutului va prezenta  risc de inundaţii în satele: Grozeşti, Bărboieni şi Zberoaia se va interveni. Ce-i drept, casele oamenilor nu sunt în pericol.

Igor Josan, șef al serviciului Prevenție din cadrul secției situații excepționale Nisporeni: “Zilnic ne deplasăm la râul Prut din satul Grozeşti pentru a monitoriza situaţia în zona de posibile inundaţii a gospodăriilor. La moment, situaţia este stabilă.  A fost emisă avertizare hidrologică conform căreia se va menţine volumul deversării de apă din lacul de acumulare Costeşti-Stânca de 580 de metri cubi/secundă. La fel, în continuare este menţinută avertizarea de inundaţii şi codul galben în perioada de 3-6 iulie anul curent.”

Precizăm că cele mai distrugătoare inundaţii au avut loc în anul 2010 când râul Prut s-a revărsat.

 

 

Related posts

Молдова не сможет возобновить движение через пограничные контрольно-пропускные пункты „Ларга” и „Окница”

Albasat

BBC: Iranul ascunde morții de coronavirus. Numărul real este de trei ori mare

Albasat

Пасхальная акция для социально уязвимых людей

Albasat

Leave a Comment