În urma reformei în învățământul superior, în loc de 16 universități au rămas 11. Ministerul Educației și Cercetării a motivat reforma prin scăderea continuă a numărului studenților și a promis că după concentrarea resurselor mai mulți bani vor fi investiți în modernizarea instituțiilor, iar studenții și cadrele didactice vor avea parte de condiții mai bune, transmite IPN cu referire la Radio Europa Liberă.
Din 1 ianuarie, Universitatea Agrară și Universitatea de Stat din Tiraspol oficial nu mai există. Acestea au intrat juridic în componența Universității Tehnice din Moldova și a Universității Pedagogice „Ion Creangă”.
Rectorul Universității Tehnice, Viorel Bostan, spune că numărul real al studenților de la Universitatea Agrară este de 1 569, și nu de 3 000, așa cum declara fosta administrație. Jumătate dintre ei, adică aproape 800, învață acum la fără frecvență. „Frecvența redusă este privită așa: nici nu înveți, dar cică înveți. Acesta este un semnal că acolo calitatea studiilor era foarte slabă. Am găsit state de personal umflate, oameni care nu erau pe posturi, adică erau angajați, dar nu veneau la serviciu”, a declarat Europei Libere Viorel Bostan. Rectorul susține că s-a adresat organelor de drept pentru a ancheta aceste cazuri.
Viorel Bostan mai spune că toate proprietățile Universității Agrare aparțin acum UTM și sunt într-o stare deplorabilă. Administrația UTM intenționează să izoleze termic toate blocurile moștenite de la Universitatea Agrară, să schimbe geamurile, sistemul de încălzire și să repare acoperișurile.
Tot din 1 ianuarie, și Universitatea de Stat din Moldova are oficial în subordinea ei Academia de Administrare Publică și 13 institute ale Academiei de Științe. „Conform hotărârii de guvern, s-a încheiat transferul instituțiilor. Procesul a decurs bine, cu înțelegere. Activăm în condiții normale, am avut o admitere în acest an. Profesorii au fost încadrați în departamentele universității”, a declarat Europei Libere rectorul USM, Igor Șarov. Rectorul crede că procesul de comasare ar trebuie să decurgă natural și cu multă grijă față de patrimoniul primit suplimentar. „Noi la universitate nu am avut cazuri de nemulțumiri, dar ele pot să apară întotdeauna”, a menționat Igor Șarov.
Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” a absorbit Universitatea de Stat din Tiraspol (cu sediul în Chișinău), Institutul de Științe ale Educației și Institutul de Formare Continuă. Rectorul Universității „Ion Creangă”, Alexandra Barbăneagră, a spus că după ce spiritele s-au liniștit reforma instituțiilor universitare a început să dea roade. „A fost o idee bună, pentru că s-au optimizat cheltuielile după numărul de studenți. Și noi, și Universitatea din Tiraspol aveam programe similare, numărul de studenți era în descreștere, din cauza situației demografice pe care o cunoaștem toți. S-au conjugat catedrele, au crescut posibilitățile și lucrurile acestea se vor vedea în timp”, a mai spus rectorul.
- Cursul valutar oficial la 27.12.2024
- Buteliile de gaz din apartamentele transnistrenilor, instrument de infracțiune
- Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034, votată de Parlament
- Alocațiile veteranilor de război cresc de la 1 ianuarie 2025
- Cinci instituții din Rețeaua Școlilor Model, dotate cu table inteligente