Portal de știri
Nisporeni Societate

Reprezentanți ai programului japonez de granturi KUSANONE, în vizită la Spitalul Raional Nisporeni

În ultimii ani în cadrul Spitalului Raional Nisporeni a beneficiat de mai multe  echipamente medicale prin intermediul Programului de Granturi KUSANONE. Recent, spitalul a fost vizitat de Ishiguro Eiko, reprezentantă a Ambasadei Japoniei în Republica, consultant pentru programul de granturi KUSANONE. Vizita sa a avut drept scop verificarea echipamentelor donate.

Nadejda Ulinici, director SR Nisporeni: „Proiectul KUSANONE a fost finanțat de Guvernul Japoniei. Este vorba despre utilaj medical pentru laborator, secția fibrogastroduodenoscopie, ultrasonografia cordului, monitoare pentru funcțiile vitale, lămpi pentru examinare. Acest proiect a fost finalizat în 2018. După 2 ani de la finele proiectului coordonatorii de proiect vin în vizită pentru a monitoriza acest utilaj, dacă este funcțional, dacă este utilizat și dacă este util pentru noi. Acest lucru trebuia să se întâmple în 2020, dar ținând cont de situația pandemică coordonatorul de proiect a vizitat instituția noastră. Este vorba despre un reprezentant al Ambasadei Japoniei în Republica Moldova doamna Eiko, a mers în toate aceste secții, a verificat utilajul”.

Reprezentanții instituției medicale au prezentat reprezentantei programului toate investigațiile realizate datorită echipamentelor donate și au mulțumit Guvernului Japoniei pentru sprijin.

Nadejda Ulinici, director SR Nisporeni: „Totodată am transmis și numărul de investigații din 2016 până în 2022 făcute cu aceste utilaje. A fost o vizită de monitorizare, de verificare a utilajului care a fost procurat de către Guvernul Japoniei. Este un proiect benefic, utilajul este utilizat la noi în instituție, utilaj care e într-un singur exemplar, este folosit în interesul pacientului, și în metode de diagnostic și de tratament, și în monitorizare.

Am adus sincere mulțumiri Guvernului Japonei, Ambasadei, pentru utilajul oferit, pentru proiectul cu care ne-au susținut și l-am implementat la noi în instituție. Absolut tot utilajul este funcțional. Ei s-au bucurat că nu este pur și simplu procurat și lăsat în voia sorții”.

Prin intermediul programului Kusanone, din 2008, Guvernul Japoniei a oferit asistență financiară nerambursabilă spitalelor, autorităților locale, instituțiilor de învățământ, organizațiilor neguvernamentale din Republica Moldova, pentru implementarea proiectelor de dezvoltare.

Related posts

Portretul candidaţilor la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova

Albasat

COVID-19 Nisporeni: 25 de cazuri noi în ultimele 24 de ore

Albasat

Grecia face lista țărilor de unde va primi turiști în această vară. Un nou anunț neașteptat, după cel privind „pașaportul coronavirus”

Albasat

Leave a Comment