Portal de știri
Nisporeni Societate

Tendință clară de descreștere a cazurilor de COVID-19 în raionul Nisporeni

Raionul Nisporeni se află într-o tendință clară de descreștere a cazurilor de COVID-19. Asigurările sunt făcute de către Nadejda Ulinici, directorul Spitalului Raional Nisporeni. Potrivit medicului, săptămâna trecută în raion au fost înregistrate puțin peste 20 de cazuri de infecție.

Nadejda Ulinici, director SR Nisporeni: „Situația privind COVID-19 în raionul Nisporeni deja de trei săptămâni la rând este în decreștere. Săptămâna trecută au fost înregistrate în jur de 24 cazuri de infecție cu COVID. Pe parcursul ultimelor 2 săptămâni în cadrul spitalului raional Nisporeni toți bolnavii care au fost testați cu teste rapide rezultatele au fost negative. La bolnavii la care rezultatul a fost negativ, dar era suspect, am efectuat și testul PCR, care tot a fost negativ în ultimele două săptămâni. Trebuie să ținem cont că atunci când apar careva semne de infecție respiratorie să ne adresăm medicului de familie sau să solicităm 112 deoarece toți pacienții sunt testați gratuit prin teste rapide”.

Respectarea măsurilor anti-COVID rămâne, în continuare, în vigoare.

Nadejda Ulinici, director SR Nisporeni: „Principalele măsuri la care trebuie să atragem atenția pentru prevenirea infecției  SARS-Cov-2 rămân aceleași, cum ar fi respectarea regulilor de igienă a mâinilor, a regulilor de igienă respiratorie, purtarea măștilor în spații închise. Masca trebuie purtată corect pe nas și pe gură.

O altă metodă de profilaxie este monitorizarea personală a fiecăruia în parte privind starea de sănătate și respectarea sub răspundere proprie a regimului de autoizolare în caz de infecție cu SARS-Cov-1. Nu în ultimul rând o măsură de protejare este vaccinarea, care este gratuită și se face la populația eligibilă vaccinării, la medicul de familie, prin programare. Centrul de Sănătate are nevoie de vaccinuri pentru toți cei care se adresează”.

Nu în ultimul rând medicul reiterează importanța vaccinării împotriva COVID-19 și un aspect important în acest sens – persoanele vaccinate la fel se pot îmbolnăvi, însă fac o formă ușoară a bolii.

Nadejda Ulinici, director SR Nisporeni: „Persoanele care au fost vaccinate împotriva infecției SARS-Cov-2 și anume cele care au fost vaccinate cu doze complete fac forma ușoară a bolii, sau medie, și durata de spitalizare sau autoizolare este de 5 zile, după care bolnavul vaccinat este liber să iasă, nu este contagios pentru cei din jur.

Virusul nu este nimicit complet însă forma bolii la persoanele care au fost vaccinare decurge ușor sau mediu. Majoritatea sunt tratate în condiții de ambulator și nu fac forme severe care necesită spitalizare. De aceea vaccinarea este un punct forte pentru profilaxia infecției SARS-Cov-2”.

Potrivit Ministerului Sănătății, în ultima săptămână la nivel național au fost înregistrate 1374 cazuri de COVID-19, incidența fiind de 36,8 cazuri la 100 mii persoane. În raionul Nisporeni, în ultima săptămână, incidența a fost de 13 cazuri la 100 mii persoane.

Related posts

Oamenii preferă să se împrumute de la bănci pe termene de la doi până la cinci ani

Albasat

Secretar de stat: Pot fi anulate restricțiile la importul mijloacelor de transport

Albasat

Cum ar putea Coca-Cola să rămână fără îndulcitori artificiali din cauza crizei generate de coronavirus

Albasat

Leave a Comment