Mai multe asociații ale veteranilor de război își reiterează solicitările față de autorități de majorare a pensiilor și a ajutorului financiar pentru familiile veteranilor. În caz contrar, în câteva luni își asumă să organizeze proteste. Într-o conferință de presă, Anatolie Bîzgu, președintele Mișcării refugiaților transnistreni, a spus că demersurile înaintate până acum au fost ignorate, iar veteranii se descurcă tot mai greu, transmite IPN.
Președintele Mișcării refugiaților transnistreni a menționat că veteranii sunt dezamăgiți de atitudinea guvernării. În urma acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității și independenței țării din 1992, au decedat polițiști, militari și civili. Alții și-au păstrat viața, dar au rămas cu sechele. Familii întregi s-au văzut nevoite să-și lase casă și să se refugieze în dreapta Nistrului. Autoritățile au responsabilitatea să susțină veteranii, să susțină aceste familii care au în continuare nevoie de protecția socială a statului.
„Am înaintat mai multe demersuri către Parlamentul Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, președintele Republicii Moldova prin care am solicitat, în primul rând, să aloce o indemnizație, s-o numească cum doresc ei, o pensie pentru urmași, în primul rând familiilor celor care au căzut pe câmpul de luptă. Să restabilim dreptatea. Până în prezent, acțiuni zero. Am solicitat să fie majorate pensiile/alocațiile pentru invalizii de război, persoanele cu dizabilitate – acțiuni zero, niciun rezultat. Și am solicitat și alte demersuri prin care să îmbunătățească protecția socială a veteranilor de război, a spus președintele mișcării, precizând că în cazul dacă autoritățile statului nu întreprind acțiuni concrete în soluționarea problemelor veteranilor de război, vor fi nevoiți să iasă la proteste.
Valentin Țapeș, veteran, a comunicat că actuala lege despre veterani se referă la toate categoriile de veterani. Neavând o susținere adecvată din partea autorităților, un grup de inițiativă a elaborat o schiță de proiect care vizează anume veteranii de război. La elaborarea proiectului a fost consultată legea din Ucraina, România, dar și reglementările care se aplică în regiunea transnistreană. Proiectul prevede facilități pentru veteranii de război, atât de ordin social, cât și financiar.
În conflictul armat de la Nistru din 1992 peste 300 de oameni și-au pierdut viața.