În Republica Moldova sunt 62 de localități compact populate de romi. O bună parte din romi înțeleg și își doresc ca țara să se integreze în Uniunea Europeană, însă numărul acestora nu este atât de mare. Este nevoie de mai multă informare cu privire la procesul de integrare europeană, iar acest lucru trebuie de făcut nu doar de către societatea civilă, dar și de către autorități și reprezentanții europeni în Republica Moldova. Sugestia este a Coaliției Vocea Romilor, din care fac parte 35 de organizații non-guvernamentale.
„Coaliția Vocea Romilor a inițiat această conferință de presă în perspectiva Summitului CPE anume pentru că una dintre componentele de bază ale procesului de integrare europeană este respectarea și protecția drepturilor omului. Și aici este vorba și despre comunitatea romilor, o comunitate cu profil complex de vulnerabilitate”, a declarat Ion Duminica, membru al Secretariatului CVR, într-o conferință de presă la IPN.
Potrivit lui, din anul 2000 au fost inițiate activități pentru incluziunea comunității rome din Republica Moldova. Acțiunile sunt orientate spre patru grupuri țintă, unul dintre care sunt romii concentrați în mare parte în nordul țării. Un alt grup s-a creat odată cu izbucnirea în februarie 2022 a războiului din Ucraina. Acesta este reprezentat de către refugiații romi și această comunitate are nevoie de integrare în societatea moldoveneasca prin instrumente europeni. Al treilea grup îl reprezintă romii din stânga Nistrului, o comunitatea cu care se lucrează și care necesită politici de incluziune socială. Ion Duminica a menționat că, după liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, a apărut o comunitate vastă care a migrat în statele europene. Acești romi cer azi politic. Mulți dintre ei sunt returnați din statele UE, iar astfel se mai conturează un grup care tot trebuie integrat aici în țară.
Directorul executiv al Coaliției Vocea Romilor, Marin Alla, a declarat că Republica Moldova este o țară europeană și trebuie să aplice mecanisme și instrumente funcționale în beneficiul respectării principiului universal al dreptului omului. Republica Moldova trebuie să facă toți pașii pentru a deveni membru al familiei europene.
Marin Alla
Potrivit lui Marin Alla, comunitatea de romi din Republica Moldova se regăsește în ideea ca Republica Moldova să fie parte a Uniunii Europene. 20% din comunitatea de romi înțelege beneficiile integrării europene. Însă trebuie trezit interesul celor 80%, astfel încât ei să-și dea seama care sunt acele schimbări majore în beneficiul comunității de romi odată cu integrarea Republicii Moldova în UE.
Directorul Coaliției a declarat că Summitul CPE este unul necesar și util pentru Republica Moldova, iar participanții din străinătate vor vedea că Moldova este pregătită să devină parte a familiei europene. „Odată ce vom fi în familia europeană, sper că drepturile comunității rome vor fi mult mai abordate. Inclusiv în cadrul dialogului dintre cele trei instituții – Președinție, Parlament și Guvern, sper că se va regăsi și subiectul romii. Trebuie să fie dezvoltate politici în susținerea acestei comunități. Or, în eforturile de a deveni membru UE, nu este posibil să fie ignorată soluționarea problemelor grupului de romi din Republica Moldova”, a mai spus Marin Alla.
- Buteliile de gaz din apartamentele transnistrenilor, instrument de infracțiune
- Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034, votată de Parlament
- Alocațiile veteranilor de război cresc de la 1 ianuarie 2025
- Cinci instituții din Rețeaua Școlilor Model, dotate cu table inteligente
- Schimbări în cabinetul Maiei Sandu. Președinta a semnat decretul