Portal de știri
Societate

Rusia ar fi intrat în „default tehnic”: ce înseamnă acest lucru pentru economia lui Putin

Țara condusă de Vladimir Putin nu a reușit să plătească dobânzi, pentru două emisiuni de obligațiuni, în valoare de 100 de milioane de dolari. Perioada de grație, de 30 de zile, pentru plata acestei datorii externe a expirat pe 26 iunie, conform presei internaționale.

Mai mulți investitori din Taiwan au precizat că nu și-au primit dobânzile aferente emisiunii de obligațiuni, scrie The Guardian, citând Reuters, situație care face ca Rusia să fie considerată în „default tehnic”. O confirmare oficială ar trebui să vină din partea agențiilor internaționale de rating. Ministerul de Finanţe al Rusiei a declarat că a efectuat plăţile către Depozitarul Naţional de Reglementări (NSD), în euro şi dolari, adăugând că şi-a îndeplinit obligaţiile.

Pentru mulţi deţinători de obligaţiuni, neprimirea la timp a banilor datoraţi în conturile lor constituie un default. Însă, fără un termen limită exact specificat în prospect, avocaţii spun că Rusia ar putea avea timp până la sfârşitul zilei lucrătoare următoare să plătească deţinătorilor de obligaţiuni

Rusia se confruntă cu sancțiuni severe din partea Occidentului, aplicate ca urmare a invaziei derulate în Ucraina. Moscova are în circulație obligațiuni străine de aproximativ 40 de miliarde de dolari, însă a fost deconectată de la circuitul internațional de plăți.

În momentul în care o țară intră în „default tehnic”, înseamnă că nu își mai poate îndeplini angajamentele față de creditori și încrederea acestora în țara respectivă este afectată. Totuși, Rusia nu se mai bucura deja de încrederea investitorilor după sancțiunile aplicate de SUA și Europa, iar intrarea în acest „default tehnic” era așteptată de către analiști.

Înainte de startul invaziei de pe 24 februarie, Rusia avea rezerve de 640 de miliarde de dolari în valută și aur, dintre care o mare parte, ținute în străinătate, au fost înghețate ca urmare a sancțiunilor.

Related posts

Poliția de Frontieră: zece cazuri de trafic ilicit de valută la aeroport în 2021

Albasat

Siegfried Mureșan: Condiția de bază pentru o relație bună dintre UE și Moldova sunt alegerile libere

Albasat

Președinta a cerut să fie sporit gradul de alertă pentru a remedia prompt incidentele din sectorul energetic

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment