Creștinii ortodocși de calendar vechi sărbătoresc astăzi Adormirea Maicii Domnului, care în popor se mai numește Sfânta Marie cea Mare. Este sărbătoarea care încheie anul bisericesc. Tot astăzi se încheie și Postul Sfintei Marii, care a durat două săptămâni, transmite IPN.
Biserica spune că atunci când Maica Maria a aflat că Hristos Dumnezeul o va lua la el, s-a dus în Muntele Măslinilor să se roage. După care a adormit ușor și a fost îngropată la poalele muntelui. Sfinții Apostoli au venit la mormânt să o vadă adormită, însă Maica Domnului a fost luată în chip tainic la cer.
Biserica Ortodoxă o cinstește ca pe Maica Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Preoții spun că această sărbătoare este mult cinstită, iar cântările ei sunt deosebite.
În ajunul zilei de 28 august, în biserici este citit prohodul Adormirii Maicii Domnului, prin scoaterea epitafului cu chipul adormit al Preacuratei, cu care este înconjurat sfântul lăcaș. Tot în această zi se citește Acatistul Adormirii și din această zi încep să fie citite toate acatistele Maicii Domnului, în fiecare zi.
În cinstea Maicii Domnului sunt patru mari sărbători, care încep cu Nașterea Maicii Domnului, pe 21 septembrie, apoi urmează Intrarea în Biserică, pe 4 decembrie, Bunavestirea, pe 7 aprilie, și această ultimă sărbătoare, Adormirea.
previous post