Portal de știri
Societate

S-au scumpit carburanții

Mai multe stații PECO au afișat prețuri mai mari la carburanți. Benzina și motorina s-au scumpit în medie cu 40-55 de bani, iar gazul lichefiat s-a scumpit cu circa 20 de bani, transmite IPN.

Odată cu afișarea prețurilor noi, benzina cu cifra octanică 95 costă în medie 17,65 lei, în comparație cu 17,15 lei. Un litru de motorină costă aproape 14,90 lei, comparativ cu 14,45 lei. Prețul mediu al gazului lichefiat constituie circa 10,30 lei, în comparație cu 10,10 lei.

Scumpirile la carburanți din ultima perioadă au începutul la mijlocul lunii decembrie, atunci prețurile au crescut în medie cu 60 de bani. Ulterior, la mijlocul lunii ianuarie acestea au mai crescut în medie cu un lei.

La începutul lunii februarie, Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a organizat audieri cu privire la situația de pe piața carburanților. În cadrul acestora, Consiliul Concurenței preciza că șase companii petroliere, care gestionează împreună 66% din stațiile PECO din țară, adoptă comportament similar la modificarea prețurilor, acestea fiind cu aceeași valoare, într-un termen de 48-72 de ore. Analiza evoluțiilor prețurilor de panou denotă o neconcordanță de reacție a pieței la modificarea cotațiilor internaționale, și anume reacție imediată la creșterea cotațiilor și reacție întârziată la scăderi.

Din martie 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

Related posts

Lansarea noii rute de microbuz Chișinău – Colonița a fost amânată

Albasat

De ce Italia este a doua ţară cea mai afectată de coronavirus, după China

Albasat

Alte 808 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în R. Moldova

Albasat

Leave a Comment