Portal de știri
Societate

Scăderea inflației nu înseamnă scăderea prețurilor, guvernator BNM

În trimestrul trei al anului curent, rata anuală a inflației a continuat traiectoria ascendentă din perioadele precedente. Totuși, a fost ușor inferioară valorii anticipate în luna august 2022. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, aceasta s-a majorat de la 31,8%, în luna iunie, până la 34%, în luna septembrie. Ca rezultat, similar perioadei anterioare, în trimestrul trei rata anuală a inflației s-a plasat în continuare peste limita superioară a intervalului de 5% ±1,5 puncte procentuale, transmite IPN.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a declarat într-o conferință de presă că rata medie anuală a inflației a constituit 33,9% în trimestrul trei, fiind cu 4,6 puncte procentuale superioară celei din trimestrul precedent.

Dinamica respectivă a fost susținută de creșterea prețurilor internațională și regionale la resursele energetice, fapt ce a determinat creșterea prețurilor acestora pe piața internă și ajustarea tarifelor la gazul în rețea, energia termică și energia electrică, precum și seceta hidrologică din anul curent care a exercitat presiuni asupra prețurilor la produsele alimentare.

Totodată, ajustarea tarifelor, creșterea prețurilor la produsele alimentare, la carburanți, dar și dinamica ascendentă a salariilor a susținut majorarea costurilor pentru agenții economici care treptat a fost reflectată în prețuri. Impactul acestor factori a fost amplificat semnificativ pe parcursul anului curent de escaladarea situației din Ucraina care a generat presiuni adiționale asupra prețurilor la produsele alimentare, combustibili și unele subcomponente aferente inflației de bază.

Guvernatorul precizează că vârful inflației a fost depășit, iar acum începe o perioadă de scădere a acesteia. Evoluția inflației creează condiții pentru a trece la o politică monetară stimulativă, ceea ce ar însemna o posibilă reducere a ratei de baze și normei rezervelor obligatorii în viitor. Totodată, cererea agregată este puternică dezinflaționistă și are nevoie de susținere din partea politicii fiscale și a celei monetare. Însă, există incertitudini mari care vin din cererea externă, prețul la resursele energetice, războiul din Ucraina etc.

Începând cu trimestrul IV al anului curent rata anuală a inflației va urma o tendință descendentă, însă acest lucru nu înseamnă scăderea prețurilor. „Scăderea inflației nu înseamnă scăderea prețurilor. Reușim să oprim valul de creștere a prețurilor, deci ele nu vor crește mai departe. Va avea loc o ajutare a prețurilor în jos, așa cum a fost până la pandemie? Este o întrebare la care nu știu dacă are un răspuns cineva. Dar toate prognozele denotă că nu este prevăzut să revenim la prețurile pre-pandemice. Poate la produsele petroliere, dar iarăși, este o situație de conjunctură”, explică Octavian Armașu.

Related posts

В транспорте водители и пассажиры не носят маски, представитель НААТ

Albasat

Justiția împotriva Legii. Conferință de presă

Albasat

“Din inimă pentru Ana”. Mai mulţi oameni din Nisporeni s-au solidarizat pentru a ajuta o tânără mămică

Albasat

Leave a Comment