Nisporeni

Şcoala de muzică din oraşul Nisporeni a încântat spectatorii cu un concert în format video

Şcoala de muzică din oraşul Nisporeni a încântat spectatorii cu un concert în format video. Astfel, elevii au filmat cele mai reuşite lucrări şi au decis să le plaseze în mediul online, pentru ca părinţii şi simplii spectatori să observe meritele acestora, timp de ani de zile de muncă. Directorul instituţiei recunoaşte că ultima perioadă a fost destul de dificilă, dar au făcut cu toţii faţă.

„Scopul acestor filmări este pentru a promova colectivele artistice ai şcolii de muzică, să vadă locuitorii Nisporeniului cu ce se ocupă şcoala muzicală. Anul acesta, ca şi toate şcolile din republică, ne confruntăm cu această epidemie COVID-19, iar statul ne-a pus unele restricţii. Muzica nu se face de la distanţă cu copiii. Noi îi modelăm de la început şi nu poţi. Trebuie să îi aşezi mânuţa, să îl înveţi cum să sufle în instrument, cum să ţină mâna pe clape.” a spus Valentin Tulbure, director interimar al școlii de muzică din oraşul Nisporeni.

Dirijorul orchestrei a recunoscut că a fost destul de dificil să predea lecţiile online în timpul restricţiilor şi că se bucură de prezenţa elevilor în sălile de clasă. Acesta înţelege că este o situaţie grea şi se conformează cerinţelor, la fel ca şi ceilalţi profesori, dar muzica este un obiect dificil, care nu poate fi învăţat la distanţă, după spusele lui.

Arta cere de la bun început o muncă intensă şi stabilă, pentru că dacă o faci cu întreruperi totdeauna ea pierde. Depunem o muncă enormă pentru a menţine fanfara şcolii, pentru a educa un gust estetic al muzicii, atât clasice, populare, cât şi de dans.” a menționat Alexandru Raileanu, conducătorul fanfarei de copii „Model”.

Elevii sunt stăruitori, repetă mult şi învaţă ore în şir. Ei ne mărturisesc că anii petrecuţi în şcoala de muzică nu pot fi comparaţi cu nimic şi că şi-ar dori ca perioada de studii la şcoala de muzică să nu se mai termine. Pentru unii, şcoala de muzică din oraşul Nisporeni este drept un hobby, pentru elevii sârguincioşi este un început de cale în lumea muzicii, iar pentru profesori este viaţa lor toată.

La început a fost chiar greu. Îi vedeam pe cei mai mari, care erau în anul 5 cum cântă unele piese cu material foarte greu (îmi părea mie atunci). Încercam, dar nu puteam să cânt acele piese. Eram primul an, începător şi nu aveam răbdare, dar mi-a spus profeorul că trebuie să am răbdare, voinţă şi cu timpul voi ajunge să cânt şi eu ca ei. Prin voinţă, răbdare şi munca depusă an de an, am ajuns la ziua în care pot cânta acele piese poate chiar mai bine, mai grele, decât ceilalţi.” a spus Vladimir Cucu, elev la școala de muzică din Nisporeni.

„Îmi place foarte mult ceea ce fac şi îmi reuşeşte foarte bine. Sunt viorist de 7 ani şi îmi pare rău că mă despart anul acesta de şcoala de muzică. Din aceşti 7 ani am luat foarte multe lucruri bune şi foarte multe calităţi. La început a fost foarte greu, dar prin muncă şi stăruinţă am mers mai departe şi nu am căzut la toate lucrurile rele.” a spus Ionuţ Zaharia, elev la școala de muzică din Nisporeni

Şcoala de muzică din oraşul Nisporeni educă generaţii de elevi de zeci de secole, iar orchestra acesteia încântă spectatorii de jumătate de veac. În prezent 202 elevi sunt educaţi în arta muzicii de dascălii Şcolii de muzică din Nisporeni, dar şi în filialele din satele Vărzăreşti şi Bălăneşti, trecând prin mâinile lor sute de copii, de-a lungul acestui timp.

Related posts

De ce nu poartă oamenii din Nisporeni mască. „Nu ne temem de pandemie, imunitatea e puternică…”

Albasat

Un caz de tuberculoză a fost depistat la o grădiniţă din Nisporeni. Ce spune administraţia instituţiei de învăţământ

Albasat

ULTIMA ORĂ! 11 cazuri noi de infectare cu COVID-19 în Nisporeni

Albasat