Nisporeni Societate

Şcoala din satul Vulcăneşti, raionul Nisporeni va fi închisă. Copiii vor fi transferaţi să-şi facă studiile la gimnaziul din Cioreşti

Din 1 septembrie, copiii din satul Vulcăneşti, raionul Nisporeni nu vor mai merge la lecţii în şcoala din localitatea de baştină, ci vor studia la gimnaziul din comuna Cioreşti. Asta pentru că şcoala va fi lichidată, din cauza numărului mic de elevi, iar cheltuielile pentru întreţinerea instituţiei sunt enorme. Mai mult ca atât, pe lângă faptul că puţini copii frecventează şcoala, o bună parte dintre aceştia absentează de la ore.

Un proiect de decizie cu privire la   suspendarea activităţii  gimnaziului din satul Vulcăneşti, raionul Nisporeni a fost examinat la şedinţa ordinară a Consiliului Raional Nisporeni, din data de 21 mai. Şefa Direcţiei Raionale de Învăţământ explică situaţia prin faptul că numărul elevilor din aceste clase este foarte mic, mai ales că mulţi dintre ei absentează de la ore, iar în asemenea condiţii instituţia de învăţământ nu poate să funcţioneze în continuare.

NINA STERPU, ŞEFA DIRECŢIEI DE ÎNVĂŢĂMÂNT NISPORENI: “În reţeaua şcolară avem 56 de copii pentru gimnaziul din Vulcăneşti, 52 ponderaţi, ca să vă puteţi aşa orienta într-o formulă. Dar, totodată am să vă spun şi datele care ţin de prezenţă. Dacă am luat o zi, la ora 8:30, acolo aşa se încep lecţiile şi se prezintă la ora 8:30 doar doi elevi, la ora 10 sunt prezenţi 10 elevi, la ora 12 pleacă deacum cei din învăţământul primar şi pe aceştia nu-i mai numărăm. În clasa a 5-a este un elev, în clasa a 6-a – 0 elevi, în clasa a 7-a –  3 elevi, în clasa a 8-a – 3 elevi, în clasa a 9-a – 0 elevi. Dar în total, sunt 4 elevi.”

Totuşi, unii consilieri raionali nu au fost de acord cu aceste schimbări şi au respins decizia de fi închisă şcoala.

 ION TERGUŢĂ, CONSILIER RAIONAL NISPORENI:  “Este o gravă eroare să închidem o şcoală într-o comunitate extreme de dificilă. Nu este o localitate simplă. Este adevărat, dar calculele contabilei aici, n-au nicio treabă cu realitatea. Noi lăsăm o groază de copii înafara sistemului. Vă dau garanţie 10 % că aceşti copii nu vor merge la şcoala din Cioreşti.”

Proiectul de decizie a fost pe larg dezbătut şi analizat de către consilieri.

SIMION STICI, CONSILIER RAIONAL NISPORENI: “Să dea acoperire financiară specializată pentru satele cu romi sau pentru satele moldoveneşti, ucraineşti. Noi toţi vrem să avem şcoală la 20 de copii. Sunt sate mult mai mari în care s-au închis şcolile din numărul lipsă de copii, care nu pot să-şi permită întreţinerea. Noi vorbim aici, nu despre politică, vorbim despre impactul economic asupra sistemului de învăţământ. Astăzi când noi vorbim cu patos că nu trebuie să închidem şcoala. Dar cu ce să o ţinem? Cine vrea să lucreze pe degeaba? Care dintre noi s-a dezis de salariu şi zice că eu a să mă duc să fac lecţii pe degeaba, nimeni.”

ION TERGUŢĂ, CONSILIER RAIONAL NISPORENI: “Este foarte uşor să spuneţi acum: Noi nu avem bani! Foarte prost că nu aveţi bani. Gândiţi-vă cum să-i faceţi! Dar această şcoală trebuie să funcţioneze în continuare. Este foarte uşor să o închidem. Şi în comisie am propus: haideţi să gândim un proiect special pentru această şcoală. Haideţi, să facem o adresare către Ministerul Educaţiei pentru un proiect special pentru această şcoală.”

NINA STERPU, ŞEFA DIRECŢIEI  DE ÎNVĂŢĂMÂNT NISPORENI: “Decizia vă aparţine. Eu v-am informat, pentru că atribuţia mea este a vă informa despre o problemă şi cheie la această problemă este un deficit astăzi la salariu 692 de mii, am spus în comisii de specialitate alte argumente, dar decizia vă aparţine. “

VICTOR POSTU, CONSILIER RAIONAL NISPORENI: “Problema satului Vulcăneşti nu este de azi. Eu am avut nenorocul de a lucra cu 51 de ani în urmă la Vulcăneşti. Constat că nu s-a schimbat absolut nimic. Exact aceeaşi situaţie era.  Eu cred că s-a făcut o mare greşeală când s-a construit şcoala de la Vulcăneşti, fiindcă problema aceasta există de când este satul Vulcăneşti. Nu-i de azi şi nu-i de ieri. Dacă Guvernul ar lua o decizie ca pentru şcoala de la Vulcăneşti să fie altă modalitate de finanţare, atunci da. A fost problema că dacă se vor duce copiii la Cioreşti, nu o să se ducă, cum nu se duc la Vulcăneşti.”

Autorităţile au dat asigurări că în urma lichidării şcolii,  copiii din Vulcăneşti nu vor fi lăsaţi în voia sorţii. Astfel, va fi organizat transport pentru deplasarea elevilor la gimnaziul din comuna Cioreşti pentru a-şi face studiile. Nici pedagogii nu vor rămâne pe drumuri. Direcţia învăţământ se focusează  pe un plan de acţiuni care include şi corpul profesoral din cadrul instituţiei.

Related posts

77 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă

Albasat

Utilizarea noțiunilor de „invalid”, „surd”, „mut” constituie un fapt discriminatoriu, CJI

Albasat

Avia Invest: Datoriile de peste 22 de milioane de lei sunt o parte din penalități

Albasat

Leave a Comment