ALBASAT
Societate

Situația cu privire la drepturile omului în anul 2019 a stagnat, ombudsman

Situația cu privire la respectarea drepturilor omului a stagnat în anul 2019. Lucrurile în acest domeniu nici nu au degradat, nici nu s-au îmbucățit în comparație cu 2018. Concluziile aparțin avocatului poporului, Mihail Cotorobai, și au fost prezentate în cadrul unui interviu pentru IPN.

Mihail Cotorobai a menționat că rolul oficiului avocatului poporului este să monitorizeze dacă drepturile și libertățile omului sunt respectate de către autorități. Pentru anul 2019 s-a constatat că printre cele mai serioase probleme din domeniul drepturilor omului se numără încălcarea dreptului la un proces echitabil. Este vorba despre aspecte ce țin de funcționarea eficientă și independentă a instanței. De asemenea, este vorba despre executarea deciziilor. „Parcă i s-a făcut dreptate, dar așa și nu a primit nimic din deciziile judecătorești”, a remarcat avocatul poporului.

Ombudsmanul a menționat că s-a constatat și lipsa unui cadru normativ ce ține de crimele bazate pe ură. Și în acest sens, avocatul poporului a înaintat numeroase adresări pentru adoptarea cadrului necesar. Încălcat este și dreptul la sănătate.

Libertatea individuală și siguranța persoanei reprezintă o altă problemă constată de ombudsman, aici fiind vorba despre aplicarea excesivă a arestului preventiv. În aceeași ordine este menționată libertatea de exprimare, lipsa de siguranță și a ziariștilor și uneori și pedeapsă pentru cele publicate. „Nu mai puțin este vorba de persoanele cu dizabilități. În primul rând, accesibilitatea socială. Cu atât mai mult, avocatul poporului menționează și accesibilitatea informațională. Și nu doar în 2019, dar și acum – vedeți dumneavoastră informație adusă la persoanele cu dizabilități?”, a notat Mihail Cotorobai.

Potrivit ombudsmanului, din toata aceste constatări împreună reiese injustiția și nedreptatea, care afectează drepturile omului.

Concluziile prezentate se regăsesc în raportul avocatului poporului cu privire la situația drepturilor omului pentru anul 2019. Raportul a fost transmis Parlamentului și urmează să fie examinat în plen.

Interviul este parte a proiectului Agenției IPN „Injustiția la vedere prin mijloace multimedia”. Partenerul proiectului este Uniunea Avocaților din Moldova.

Related posts

Statul va plăti 8,6 milioane de lei medaliaților olimpici

AlbasatTV, Nisporeni

Meteorologii anunţă o creştere considerabilă a temperaturilor

Albasat

Cursul valutar oficial la 04.09.2021

Albasat

Leave a Comment