ALBASAT
Societate

Situația drepturilor omului s-a înrăutățit considerabil în regiunea transnistreană, Promo-LEX

Situația drepturilor omului în regiunea transnistreană nu s-a îmbunătățit în anul 2020. din contra, s-a înrăutățit considerabil. Acest fapt demonstrează odată în plus necesitatea imperativă de a identifica mecanisme de sancționare individuală a persoanelor responsabile de încălcarea gravă a drepturilor omului în acest teritoriu. În Raportul privind Drepturile Omului în regiunea transnistreană pentru anul trecut, prezentat Asociația Promo-LEX, se menționează cel puțin șapte cazuri când structurile de forță au răpit persoane invocând diverse motive. Experții asociației le recomandă autorităților să se implice activ în soluționarea cazurilor individuale. De asemenea, este recomandată promovarea necesității accesului necondiționat pentru instituțiile internaționale de monitorizare a drepturilor omului pe teritoriul regiunii transnistrene, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, avocatul Promo-LEX Pavel Cazacu a declarat că în anul 2020 teritoriul din stânga Nistrului a devenit și mai izolat ca în anii precedenți. Dacă rapoartele anterioare relevau lipsa accesului pentru instituțiile sau misiunile de monitorizare ale drepturilor omului, în anul 2020 situația s-a înrăutățit ca urmare a aplicării unor restricții suplimentare. Pandemia COVID-19 a fost utilizată de către administrația de facto a regiunii drept paravan pentru o serie de acțiuni de limitare a drepturilor și libertăților fundamentale.

Sub pretextul situației epidemiologice, au fost instalate abuziv cel puțin 37 de posturi ilegale de control și a fost blocat accesul populației, dar și agenților economici în regiune. Chiar dacă numărul posturilor a fost redus la 11, situația cu privire la libertatea de circulație nu s-a îmbunătățit.

Fenomenul răpirii de persoane către structurile de forță din regiunea transnistreană se menține. Pe parcursul lunilor august-octombrie 2020, în Zona de Securitate au fost înregistrate cel puțin șapte cazuri. S-au invocat diverse motive, dar cel mai frecvent au fost invocate motive de colaborare cu structurile de drept ale Republicii Moldova. Două persoane mai sunt deținute ilegal de către pretinsele organe din regiune.

Potrivit Promo-LEX, aceste acțiuni au fost precedate de adoptarea unor acțiuni de limitare a libertăților politice, cum ar fi adoptarea unei Strategii de combatere a extremismului în Transnistria pentru anii 2020-2026. Acest document a dat frâu liber acțiunilor de intimidare a activiștilor din regiune, iar pe parcursul anului 2020 au fost înregistrate mai multe cazuri de limitare a dreptului la libera exprimare și întrunire.

În contextul acestor acțiuni abuzive ale administrației de facto a regiunii transnistrene, autoritățile Republicii Moldova, dar și partenerii externi implicați în procesul de negociere a conflictului transnistrean s-au aflat în imposibilitate de a soluționa măcar parțial problemele identificate.

Pavel Cazacu a menționat că se impune coordonarea între instituțiile de stat a activităților strategice în domeniul drepturilor omului în regiunea transnistreană. O altă recomandare este adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a proiectului de lege cu privire la mecanismului de sancționare a persoanelor responsabile de încălcarea drepturilor omului (Legea Magnitsky).

Related posts

Ambasadorii Popov și Esaulenco, numiți prin cumul în Cipru și în Georgia

AlbasatTV, Nisporeni

Mâine începe sărbătoarea: „Mărțișor” 2024 la Nisporeni – Află programul complet!

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 06.12.2020

Albasat

Leave a Comment