Portal de știri
Nisporeni Societate

Societatea civilă și sistemul medical din Nisporeni își unesc eforturile în lupta împotriva tuberculozei

Societatea civilă vine în suportul sistemului medical din raionul Nisporeni pentru a ajuta pacienții cu tuberculoză, în vederea implementării acțiunilor Programului național de răspuns la tuberculoză. În acest sens, reprezentanții instituțiilor medicale din Nisporeni de comun cu Asociația Națională a Bolnavilor de Tuberculoză își propun să identifice persoanele care suferă de tuberculoză și să le ajute să treacă peste diverse complicații, care pot apărea în drumul spre vindecare.

„Medicina primară va stabili persoanele din grupurile de risc și va pregăti și lista localități conform situației privind tuberculoza unde vor fi invitați oamenii din grupurile de risc pentru ca să organizăm transportarea lor la examinarea radiologică. (…) Noi în calitate de societate civilă venim în suportul dvs. pentru a oferi transportarea acestor persoane la locul destinației, la investigația radiologică, iar examinarea medicală, inclusiv pregătirea pentru această procedură vă revine dvs., în calitate de asistență medicală primară care răspunde de examinarea grupurilor de risc. (…) Numărul total de investigații pe care noi trebuie să-l facem este de 670 de oameni în total pe raionul Nisporeni”, susține Pavel Rucșineanu, reprezentant al Asociației Naționale a Bolnavilor de Tuberculoză.

La rândul său, Diana Contrațchi, medic ftiziopneumolog, a remarcat că din cauza pandemiei depistarea cazurilor de tuberculoză a scăzut.

„Situația în Moldova din 2013 a început să se amelioreze. Incidența era destul de înaltă. Asta a fost în anii când tuberculoza nu se depista și nu era cu ce să o depistezi și la un moment dat incidența a început să scadă. A venit pandemia în 2020 și am avut la sfârșit de an o prăbușire a depistării cazurilor de tuberculoză cu 31%. În societate s-a adunat un număr de pacienți cu tuberculoză care n-au fost depistați. Pe țară în 2020 noi avem o scădere bruscă și noi am vrea ridicarea incidenței. Puțin s-a ridicat media pe țară cu 17%. În raionul Nisporeni situația a deraiat cu totul într-o altă direcție. Cum a scăzut în 2020, așa și a continuat să scadă în 2021”, a explicat Diana Condrațchi.

Totodată, medicul a adus la cunoștință lista grupurilor cu risc sporit de îmbolnăvire cu tuberculoză care trebuie identificați, pentru a fi supuse examinării. Este vorba despre: persoanele cu insuficiență renală cronică, persoanele ce consumă abuziv de alcool, consumatorii de droguri, persoanele expuse factorilor sociali precum șomeri, persoane internate în azil, persoane cu venituri mici și alții.

Raionul Nisporeni se numără printre primele unități teritorial-administrative care a aprobat programul teritorial de răspuns la tuberculoză în baza Programului național.

În urma implementării Programului național de răspuns la tuberculoză pentru anii 2022-2025 se propune reducerea incidenței tuberculozei cu 50% și a mortalității cu 75%. La fel, este prevăzută majorarea ratei de vindecare în rândul pacienților, îmbunătățirea accesului la diagnostic și tratament pentru toți cetățenii.

Related posts

Rusia va suspenda exportul de electricitate către Finlanda începând de sâmbătă

Albasat

Vlad Filat a revenit în fruntea PLDM

Albasat

În 2020 Maia Sandu a obținut de la Președinție 4,4 mii lei

Albasat

Leave a Comment