Spitalul Raional Nisporeni este pregătit să primească pacienții, care vor fi diagnosticaţi cu COVID-19 sau care vor fi suspecți de infectare.Conform Ordinului Ministerului Sănătății, instituţia medicală va deservi raioanele Nisporeni şi Călăraşi. Aici, vor fi fi tratați pacienți confirmaţi pozitiv cu Covid-19 în formă ușoară și medie. Iar cei în formă gravă, vor fi transportați către instituțiile medicale din Chișinău.
LIDIA CRĂCIUN DIRECTORUL SPITALULUI RAIONAL NISPORENI: “Conform ordinului Ministrului Sănătăţii, instituţia noastră tot este desemnată printre spitalele pentru tratamentul pacienţilor cu COVID, din data de 1 aprilie, de ieri. Instituţia este pregătită, fiindcă acest ordin are mai mult de 10 zile şi noi am reuşit să ne pregătim, să pregătim toate momentele de acordare asistenţei medicale acestor pacienţi. Un bloc l-am evacuat de pacienţii obişnuiţi şi l-am transformat în bloc de acordare asistenţei pacienţilor cu COVID. S-au format echipele medicale. Avem cinci echipe medicale, care vor lucra în ture, trei la trierea acestor pacienţi şi două echipe la tratament.”
La Spitalul Raional Nisporeni a fost internată în dimineaţa zilei de 2 aprilie o femeie din comuna Vărzăreşti, fiind suspectă de infecţia COVID-19. Aceasta a revenit din Portugalia. Pacienta a fost testată la coronavirus, iar acum este în aşteptarea rezultatului.
LIDIA CRĂCIUN DIRECTORUL SPITALULUI RAIONAL NISPORENI: “Este o pacientă venită din Portugalia, câteva zile în urmă. Are simptomatica. Ea a fost internată, peste o oră maşina va pleca la Chişinău cu analiza. I s-a prelevat analizele necesare şi mâine sperăm să avem rezultatul. Dacă rezultatul va fi negativ, este procedura, chemăm taxiul, bolnava se duce acasă, dar obligatoriu două săptămâni trebuie să stea în autoizolare.”
“Dacă la suspect i s-a găsit proba pozitivă este adus pe scări şi este aranjat în saloanele care sunt pregătite pentru bolnavi. Acesta e salon de doi.
Se uneşte la aparat cu monitor, totul e pregătit pentru bolnav.
Instituția are rezervate saloane suficiente în care pot fi spitalizate persoanele cu simptome ale infecției de coronavirus. Pacienții vor fi triați în conformitate cu managementul clinic al infecției, elaborat de OMS. Totodată, personalul instituției a fost bine instruit pentru a putea diagnostica și trata pacienții cu noul tip de coronavirus. De asemenea, spitalul dispune de aparatele necesare, de medicamente, material: bio-distructive și consumabile, ecrane transparente, măşti, mănuşi, dezinfectanţi, precum şi întreg echipamentul de protecție necesar pentru personalul medical. Mai mult ca atât, instituţia a primit 100 de viziere de protecţie pentru cadrele medicale, ce au fost confecţionate de către studenţii Universității Tehnice a Moldovei. Iar în timpul apropiat urmează să mai fie aduse încă 900 de viziere de protecţie.
LIDIA CRĂCIUN, DIRECTORUL SPITALULUI RAIONAL NISPORENI: “Universitatea Tehnică din Moldova ne-a donat viziere pentru personal. Echipamentul, combinezoanele le primim gratuit centralizat. Avem mai multe firme care ne-au donat măşti. Mulţumesc tuturor care s-au implicat. Cu echipamente suntem asiguraţi, ieri am primit şi tratamentele, conform protocolului şi suntem gata să acordăm asistenţă medicală pacienţilor. În cadrul spitalului, în primul rând am fost ajutaţi de experţi în sănătatea publică. S-a făcut un circuit al urgenţei şi tangenţa cu această secţie absolut aparte de circuitul care este în general în spital. Ambulanţa va intra prin intrare separată, se opreşte direct la Unitatea Primiri Urgente a Secţiei Infecţioase, unde sunt cabinetele de triere pentru aceşti pacienţi, apoi pacientul este internat şi izolat, totalmente. “
Lucrătorii medicali susţin că sunt pregătiţi să facă faţă situaţiei create şi nu s-au gândit nici pe o clipă să renunţe la meseria lor. Dimpotrivă, aceștia spun că vor luat parte activ la acordarea asistenței medicale.
ANDREI COSTEI, MEDIC TERAPEUT AL SPITALULUI RAIONAL NISPORENI: “La moment suntem dotaţi la maximum cu toate echipamentele, avem costume, viziere, măşti, care corespund cerinţelor OMF, FFP3. Au fost primite destule ajutoare. Substanţe dezinfectante, nu ducem lipsă de nimic. Lucrăm din propria iniţiativă, din propria dorinţă, din datoria noastră de medici, de a ajuta pacienţii. Nu ne este frică. Sperăm să ieşim cu brio din toată pandemia. Dacă nu o să facem noi, cine o să facă?! Cunosc toate consecinţele şi am să ţin piept la tot ce o să se întâmple, de dragul pacienţilor.”
Medicii care vor fi în prima linie a luptei pentru viața pacienților vor fi cazaţi la Centrul de Bătrâni de pe teritoriul spitalului raional din Nisporeni pentru a nu intra în contact cu familiile lor. Bătrânii au fost transferați la alte centre, iar unii au mers la casele lor.
LIDIA CRĂCIUN, DIRECTORUL SPITALULUI RAIONAL NISPORENI: “Administraţia publică locală ne-a oferit cazare pentru echipele care vor lucra cu aceşti pacienţi. Centrul de plasament pentru bătrâni din curtea spitalului a fost eliberat şi acolo vom locui toţi cei care suntem implicaţi în această problemă. Vreau să fac un apel către populaţie. Vă rog, oameni buni, staţi acasă! Autoizolaţi-vă, dacă vă întoarceţi din ţări cu risc sporit, faceţi legătura cu poliţia, cu medicul de familie. Iar dacă vă simţiţi rău, aveţi simptome, sunaţi medicul de familie şi sunaţi 112. “
Durata tratamentului pacienţilor cu COVID-19 variază în dependenţă de gravitatea acestora. Bolnavii în stare uşoară se tratează în decurs de două săptămâni, în forme medii, timp de 4 săptămâni, iar cei în stare gravă pot să se reabiliteze în decurs de 8 săpămâni.
Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, începând cu 1 aprilie au fost activate, de asemenea pentru a primi pacienții cu COVID-19 sau care vor fi suspecți de infectare și spitalele din Orhei, Edineț, Soroca, și Cahul.
Din totalul de persoane infectate cu coronavirus în R. Moldova, au fost tratate 23 de persoane, iar cinci au decedat.