Suedia sprijină efortul european al Republicii Moldova atât pe segment bilateral, cât și în cadrul Uniunii Europene. Președinta în exercițiu a OSCE, ministra afacerilor externe a Suediei, Ann Linde, aflată în vizită în Republica Moldova, s-a arătat „impresionată de agenda reformelor pe care și le doresc autoritățile moldovene”. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă comun, după întrevederea cu vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, transmit IPN.
Observând că actuala vizită a șefei diplomației de la Stockholm la Chișinău este cea dea doua din acest an, Nicu Popescu a remarcat viteza bună a dialogului moldo-suedez. Oficialul a relevat sprijinul reformelor economice, în justiție, „ceea ce dă putere efortului de a construi o țară europeană aici și de a o apropia de Uniunea Europeană”. Iar Parteneriatul Estic, format generat inclusiv de Suedia, este un instrument eficient de cooperare.
„Am discutat modalități de cooperare în perspectiva președinției Suedeze a UE în anul 2023. Sperăm că acest exercițiu va oferi Republicii Moldova o șansă de a avansa mai mult în intensificarea și aprofundarea dialogului cu UE. Am discutat inclusiv promovarea egalității de gen – subiect care constituie o prioritate pentru autoritățile suedeze, dar și pentru societatea noastră. Autoritățile plaseasză pe un loc decent acest domeniu”, a remarcat ministrul.
În contextul președinției Suediei la OSCE, Nicu Popescu a reiterat poziția Chișinăului că soluția trebuie să respecte integritatea teritorială a Republicii Moldova și drepturile omului în stânga Nistrului. La el, trebuie să se soldeze cu retragerea trupelor străine și distrugerea munițiilor. „Sprijinul acordat implementării măsurilor de încredere între două maluri trebuie să conducă la îmbunătățirea vieții oamenilor, inclusiv prin buna funcționare a școlii cu grafie latină din regiune”, a specificat el.
La rândul său, Ann Linde a spus că Suedia va continua să încurajeze eforturile Republicii Moldova de integrare europeană, reformele democratice inițiate de noua guvernare. Oficiala a menționat că a discutat cu Nicu Popescu „cum ar putea mai bine Suedia și Uniunea Europeană să sprijine procesele de înnoire” din Republica Moldova și a apreciat faptul că subiectul egalității de gen este unul important la Chișinău. Ann Linde așteaptă cu interes Summitul Parteneriatului Estic din decembrie, care „trebuie să transmită un mesaj puternic privind cooperarea Uniunii Europene cu Republica Moldova”.
Ministra a anunțat că, în calitate de președinte în exercițiu al OSCE, va avea astăzi întrevederi cu președintele Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavriliță și se va întîlni la Tiraspol cu liderii din regiune, urmând să relateze despre aceasta în cadrul unui briefing la aeroport.
- Buteliile de gaz din apartamentele transnistrenilor, instrument de infracțiune
- Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034, votată de Parlament
- Alocațiile veteranilor de război cresc de la 1 ianuarie 2025
- Cinci instituții din Rețeaua Școlilor Model, dotate cu table inteligente
- Schimbări în cabinetul Maiei Sandu. Președinta a semnat decretul