Locuitorii și oaspeții capitalei pot vizita din 15 decembrie, timp de o lună, Târgul de Crăciun, din strada 31 August, în perimetrul străzilor Bănulescu-Bodoni și Pușkin. În cadrul evenimentului de inaugurare, a fost lansat imnul târgului – colindul „Acasă de Crăciun”, interpretat de către formația „Brio Sonoris” și au fost lansate focuri de artificii, transmite IPN.
Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip a declarat că pentru el sărbătorile de iarnă sunt o asociere cu familia, cu băiețeii lui, cu nepotul, cu ceea ce numește casă. Sărbătorile sunt o asociere cu satul de baștină– Pănășești – acolo unde s-a născut. E o asociere cu dealurile unde a copilărit, cu orașul Chișinău, unde trăiește acum. Și, desigur, acasă înseamnă Republica Moldova, ca și pentru toți cetățenii.
„Din păcate, în ultimul timp uităm să ne mulțumim unul pe altul. Din păcate, uităm să ne dăruim mai multă căldură, uităm să petrecem mai mult timp alături de cei dragi. Iată de ce, alături de tradiționalul „La mulți ani!”, anul acesta încercați să dăruiți mai mult, să mergeți în satele în care v-ați născut, încercați să oferiți mai mult”, a spus premierul. Pavel Filip a mai spus că Târgul este un cadou pentru cetățeni, astfel încât fiecare să se simtă într-o atmosferă caldă, pentru că merită. Merită să se odihnească după ce muncesc pe parcursul întregului an.
Vizitatorii Târgului vor putea face fotografii la bradul adus din Carpații României. În preajmă este instalată o roată panoramică de 20 de metri. Cei care vor veni la Târg vor putea găsi produse făcute manual de meșteri populari, dar și bucate tradiționale, vin fiert. În cadrul târgului, sunt amplasate două scene – una pentru colective artistice de copii din întreaga țară și una pentru artiștii care vor încinge atmosfera în serile de week-end. Copiii pot face turul „orășelului de poveste” cu trenulețul sărbătorilor de iarnă, care va fi un nou element distractiv.
Și în acest an, pentru vizitatori va fi amenajată zona de poveste, unde Moș Crăciun îi așteaptă pe cei mici să le asculte poeziile și a le oferi cadouri. Iar în zona de gheață va fi cel mai mare patinoar din țară. Vizitatorii vor putea redescoperi și partea spirituală a Crăciunului – în acest an, vizitatorii Târgului de Crăciun vor putea admira Scena Nașterii Domnului, care va fi amplasată în curtea Muzeului de Arte.
Pentru organizarea celei de-a doua ediții, Guvernul a alocat în jur de 11 milioane de lei, inclusiv pentru instalarea camerelor de supraveghere în această zonă.