ALBASAT
Nisporeni Societate

Tarife mai mari la apă și canalizare, la Nisporeni

Scumpirile se ţin lanţ. Locuitorii orașului Nisporeni vor achita din această lună mai mult pentru apă și canalizare. La data de 3 ianuarie a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, care  a aprobat noile tarife pentru aceste servicii, după ce  S.A “Apă – Canal Nisporeni” a solicitat ca acestea să fie revizuite. Astfel, consumatorii vor plăti, pentru un metru cub de apă și canalizare cu 4 lei mai mult. Dacă până acum un metru cub de apă costa 14 lei, din ianuarie localnicii vor trebui să scoată din buzunare câte 17,99 lei/m3. După ajustarea tarifelor, pentru serviciul public de canalizare și de epurare a apelor uzate, consumatorii casnici din Nisporeni vor plăti deja 18,02 lei/m3.

Directorul “Apă-Canal Nisporeni”, Ion Gangan susţine că încă în  vara anului trecut a fost solicitată revizuirea tarifelor pentru alimentarea cu apă şi canalizare, însă o decizie în acest sens nu a fost atunci aprobată, pentru că nu a fost pusă în discuţii de către Consiliul local Nisporeni, Vărzăreşti şi Grozeşti.

 ION GANGAN, DIRECTORUL “APĂ-CANAL NISPORENI”: “Dumnealor la data de 23 iulie 2019 au trimis în adresa consiliilor orăşeneşti Nisporeni, Consiliul comunal Vărzăreşti, consiliul sătesc Grozeşti scrisoare că degrabă se va majora tariful la apă şi canalizare şi timp de 60 de zile roagă ca consiliile locale să ia atitudine, să colaboreze cu ANRE-ul, să emite decizii ca mai apoi să fie expediate în adresa Agenţiei. Cu părere de rău acest lucru nu a fost respectat din partea consiliilor locale.”

Potrivit administraţiei “Apă-Canal Nisporeni”, iniţial erau prevăzute alte tarife în avizul ANRE-ului.

 ION GANGAN, DIRECTORUL “APĂ-CANAL NISPORENI”: “La câteva zile, Consiliul de Administrare ia o decizie şi vine cu majorarea tarifului de 22,62 lei/ m3 de apă şi 22,17 lei/m3 de ape reziduale vărsate în sistemul de canalizare.  Venim către Agenţie la 25.10.2019 cu un demers de a diferenţia tariful şi de a-l micşora de la 22 de lei propus de ANRE la 18 lei, atât la apă, cât şi la canalizare. Deci iese 4 lei la apă şi 4 lei la canalizare, în folosul cetăţenilor. La agenţii economici nu s-a schimbat absolut nimic.”

Majorarea tarifelor pentru apă şi canalizare a stârnit o serie de nemulţumiri în rândul locuitorilor din Nisporeni. Aceştia spun că şi aşa sunt afectaţi de alte scumpiri, iar noile preţuri îi vor bate la buzunar.

 „Nu cred că e bine, fiindcă în fiecare an preţurile cresc, dar salariile rămân aceleaşi, e greu, mai ales pentru bătrâni.” 

“Nu e bine. În legătură cu asta merge totul în lanţ. S-a scumpit una şi se va scumpi totul.

  • Ştiţi cu cât a crescut tariful?
  • Nu e cu mult, dar oricum nu e bine.  Dacă s–a scumpit motorina, păi, ele merg în lanţ toate. O să rămânem degrabă fără apă şi tot ce e necesar.”

“La noi în fiecare zi se ridică preţurile şi înapoi nu se mai dau. S-au ridicat la produsele alimentare, înapoi nu se mai dau, cresc şi cresc, dar salariul cum a fost, aşa şi rămâne.” 

“O să vină şi o să ne scoată cu poliţia, dacă nu vom plăti la timp.Aşa este, altceva nu avem ce face.  Ce să facem?! Apă trebuie, nu poţi ca să nu plăteşti şi vrei nu vrei: “Bea Grigore agheazmă!”

Directorul Societăţii pe Acţiuni “Apă Canal Nisporeni”, explică că au fost operate aceste majorări ca urmare a creșterii  cheltuielilor pentru energie electrică, pentru materialele de purificare a apei, a costurilor suportate de înlocuirea contoarelor, întreţinerea obiectelor sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi a pierderilor de apă.

 ION GANGAN, DIRECTORUL “APĂ-CANAL NISPORENI”: “Demersul nostru a fost precăutat de către ANRE şi a fost acceptată propunerea noastră în baza calculelor făcute ca să nu afecteze activitatea economică a întreprinderii.”

Majorarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă şi  canalizare, prestat de “Apă – Canal Nisporeni” au fost aprobate în cadrul unei şedinţe publice.

 PRIN TELEFON: GALINA SANDUŢA, ŞEF SERVICIUL DE COMUNICARE AL ANRE:  “Consiliul de Administraţie al ANRE a aprobat prin hotărârea nr.492 din 20 decembrie 2019, tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare şi de epurare a apelor uzate, prestate/furnizate de S.A “Apă – Canal Nisporeni”  după cum urmează: pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă pentru consumatorii casnici în mărime de 17,99 lei/m3, pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă pentru consumatorii noncasnici în mărime de 37,23 lei/m3.” 

Un grup de consilieri orăşeneşti au înaintat o petiţie către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, considerând că aceste majorări sunt nejustificate. Acum, aceştia sunt în aşteptarea unui răspuns.

Tarifele rămân neschimbate pentru agenţii economici. Mai exact, aceştia achită 37,23 lei pentru un cub de apă, iar pentru serviciul public de canalizare și de epurare a apelor uzate 28,00 lei/m3, fără TVA. Menţionăm că 5 717 consumatori sunt asiguraţi cu  servicii de apă și canalizare de către “Apă-Canal Nisporeni”.

 

 

 

 

 

 

Related posts

Более миллиона смертей во всем мире от COVID-19

Albasat

Deceniul care s-a încheiat a fost cel mai fierbinte înregistrat vreodată. Căldura a topit 197 de miliarde de tone de gheață într-o lună

Albasat

Cel mai mare vulcan din lume se pregătește să erupă, după o pauză de 38 de ani. Au fost ridicate nivelurile de alertă

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment