Portal de știri
Societate

Tentativele de atacuri cibernetice asupra instituțiilor publice continuă, STISC

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) atenționează asupra campaniilor de atacuri cibernetice de tip scam și phishing ce vizează instituțiile guvernamentale. Peste 1330 de mesaje au fost expediate pe adresele de e-mail ale instituțiilor publice, transmite IPN.

Deținătorii de domenii „.md” sunt informați printr-un e-mail despre expirarea termenului de valabilitate al numelui de domeniu și sunt rugați să inițieze procedura de prelungire a acestuia, solicitând accesarea unui link pentru efectuarea plății. STISC recomandă evitarea accesării unor astfel de link-uri, precum și blocarea, raportarea  expeditorului.

Cetățenii sunt îndemnați să verifice întotdeauna sursa reală a mesajului și să respecte regulile de igienă cibernetică.

Potrivit STISC, phishing-ul este unul dintre cele mai întâlnite atacuri cibernetice, prin care infractorii de pe internet încearcă să fure bani, informații personale, informații bancare, numere de card sau de cont, coduri PIN. Infractorii cibernetici pretind de obicei că sunt companii cu renume, prieteni sau cunoștințe și expediază  email-uri sau SMS-uri prin care atrag atenția asupra unor defecțiuni sau erori tehnice și solicită reintroducerea datelor personale sau chiar efectuarea unor plăți.

Un exemplu de fraudă prin care se solicită efectuarea plăților sunt și atacurile de tip scam. Mesajele expediate de infractori prin e-mail, conțin informații adevărate despre instituție și solicită achitarea plăților prin nerespectarea procedurii obișnuite/legale de autorizare a plăților, dar prin accesarea unui link.

Related posts

Vot final pentru trecerea TRM sub control parlamentar

Albasat

A început admiterea la USMF „Nicolae Testemițanu”. Detalii despre proces

Albasat

Alte 3 024 de cazuri noi de COVID-19, raportate pentru 8 februarie 2022

Albasat

Leave a Comment