Muzeul Național de Istorie a Moldovei a vernisat, pe 1 august 2021, expoziția temporară „Monumentele Basarabiei Furate”. Expoziția cuprinde 31 bannere care prezintă informații și fotografii din campania de restaurare/restabilire a monumentelor românești din Republica Moldova între anii 2009-2021. Printre bannere se regăsesc și două monumente din Nisporeni. Este vorba despre Troița militară cu monograma regelui Mihai, din localitatea Iurceni, raionul Nisporeni, și Monumentul regelui Ferdinand I din orașul Nisporeni.
Organizatorul expoziţiei „Monumentele Basarabiei Furate” este avocatul Iulian Rusanovschi, cel care, timp de 12 ani, împreună cu echipa sa, a restabilit o parte din patrimoniul românesc din Republica Moldova.
Bustul regelui Ferdinand I din orașul Nisporeni a fost restabilit în anul 2016. La 13 februarie 201, avocatul Iulian Rusanovschi, împreună cu președintele asociației „Faptă, nu Vorbă” din Nisporeni, Adrian Ungureanu, au avut o întâlnire cu primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu, la care au discutat restabilirea bustului și locul de amplasare a acestui monument. În vara aceluiași an, pe 22 iulie 2016, a avut loc slujba de sfințire a monumentlui. În martie 2020, în locul bustului sculptat de Grigorie Băț, a fost instalat un alt bust al regelui Ferdinand I, sculptat conform cerințelor legale, de către Veaceslav Jiglițchi.
Troița ostășească ce poartă monograma Regelui Mihai I a fost renovată după 10 ani de uitare. Inițiativa a venit din partea asociației „Faptă, nu Vorbă”, împreună cu S.C. „Ginta Latină”. În august 2018 Troița a fost demontată din curtea bisericii unde se afla și dusă la meșterul popular Vasile Adam din Nisporeni, pentru lucrări de reabilitare și conservare a lemnului. Pentru lucrările care urmau a fi realizare era nevoie de aproximativ 32-35 mii lei, astfel inițiatorii au desfășurat o campanie de colectare de fonduri. Restaurarea acoperișului s-a făcut din șindrilă după schițe vechi. Troița a fost amplasată în fața Muzeului de Istorie și Etnografie din Iurceni, astfel aceasta a revenit în centrul localității. Totodată, monumental istoric a fost amplasat pe un postament de beton care, su suportul avocatului Iulian Rusanovschi, a fost placat cu piatră de Cosăuți. Concomitent, asociația „Faptă, nu Vorbă” a amenajat un spațiu adiacent și o cale de access pre Troiță. Inaugurarea și sfințirea Troiței ostășești a avut loc în data de 4 august 2019, o zi de duminică, când era și hramul satului Iurceni.
Expoziţia „Monumentele Basarabiei Furate” va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie până pe 31 august. În toamnă, va putea fi admirată la Iaşi şi Bucureşti.