ALBASAT
Nisporeni

UE//Comuna Cărpineni, raionul Hânceşti: mai curată datorită Uniunii Europene. Cum s-a schimbat viața a peste 10 mii de săteni, în urma unui proiect transfrontalier

Ca și multe alte localități din Republica Moldova, și comuna Cărpineni din raionul Hâncești ani de-a rândul a dus o luptă cu depozitarea deșeurilor menajere. Sătui să le arunce la nimereală, oamenii au început să se plângă tot mai des autorităților locale, care, în cele din urmă, au început să se gândească la o soluție.

Ion Cărpineanu, primarul comunei Cărpineni, raionul Hînceşti

  „Ideea creării unui sistem de evacuare a deşeurilor a venit de la populaţie, fiindcă, în urma sondajelor pe care noi le efectuăm, problema deşeurilor era una dintre cele mai importante probleme. În anul 2014 am decis că este timpul să luăm careva măsuri pentru soluţionarea acestei probleme.” aspus Ion Cărpineanu, primarul comunei Cărpineni, raionul Hînceşti.

De aproape trei ani, sătenii din Cărpineni beneficiază de servicii de salubrizare moderne, cu autospeciale noi şi tomberoane la fiecare gospodărie. Totul a fost posibil după ce în anul 2014 au aplicat la un proiect transfrontalier de salubrizare a deseurilor, finanţat de Uniunea Europeană, pe care, într-un final, l-au câștigat.

Am scris un proiect, la apelul Uniunii Europene, parteneriatul estic, programul „Republica Moldova- Ucraina”. Am depus un concept de proiect, pentru crearea sistemului de evacuare a deşeurilor, managementul deşeurilor pentru satele din lunca râuleţului Lăpuşniţa, cuprinsă de satul Bălceana, Sofia, Negrea, Cărpineni, Mingir Horjăşti, Voinescu şi un orăşel din regiunea Viniţa, fiindcă este proiectul transfrontalier. În anul 2018 am fost anunţaţi despre faptul că suntem eligibili pentru finanţare şi am reuşit pe parcursul anilor 2018 şi 2019, procurarea a două autospeciale, care au menirea de a evacua deşeurile, una pentru Republica Moldova şi alta pentru Ucraina.” a mai adăugat Ion Cărpineanu, primarul comunei Cărpineni, raionul Hînceşti.

Majoritatea localnicilor sunt bucuroși că au posibilitatea de a depozita deșeurile menajere în tomberoanele de lângă casă, iar mai apoi, contra unei taxe, acestea sunt evacuate de autospeciale și aruncate într-un loc autorizat, fără a polua mediul înconjurător.

Aici, la Cărpineni, e bine! Este un sistem bun, care acumulează deşeurile şi le duc acolo unde trebuie. Este o treabă bună. Nu este cum era cu 10 ani în urmă, când era o tragedie.” a spus un localnic.

Eu cred că este binevenit, pentru că deşeurile se duc într-un anumit loc şi nu este aşa haos, ca să ai grija lor, unde să le duci, aşa le pui la tomberon şi se face curăţenie.  Cel mai bine e că nu mai porţi grija gunoiului. Ai plătit la timp, se face curat! ” ne-a mărturisit un alt localnic.

Cum să nu fim mulţumiţi, dacă vine de la poartă, ne ia gunoiul, nu trebuie să-l duci pe râpi, să-i dai foc, să poluezi atmosfera. Omul dacă nu are gunoi şi nu-i trebuie, de ce să-l impunem?” susține un locuitor al comunei Cărpineni.

Sunt însă și săteni care consideră că suma achitată lunar este prea mare, dar totuşi se folosesc de acest serviciu. Pe când alții sunt împotrivă și continuă să adune gunoiul așa ca și până acum. De servicile de salubrizare a deşeurilor menajere beneficiază peste 65 % din populaţia comunei, adică peste 3 000 de gospodării. Administraţia locală menţionează că urmează să mai fie procurate tomberoane, astfel încât fiecare cetăţean să îşi poată permite un asemenea serviciu. În acest fel, datorită suportului financiar al Uniunii Europene, comuna Cărpineni a devenit mai curată și mai îngrijită, simplificând viaţa a circa 10 000 de locuitori.

AO Universal Media este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul “Promovarea valorilor și a proiectelor europene” în Nisporeni, Ungheni, Hâncești, Călărași și Strășeni.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Related posts

Speranis Nisporeni a câștigat meciul cu Speranța Drochia

AlbasatTV, Nisporeni

Operațiunea “CASCADA”: au fost întocmite 112 procese verbale

Albasat

NISPORENI: 4 cazuri noi de COVID-19, depistate în ultimele 24 de ore

Albasat