ALBASAT
Actualitate Societate

UE și Suedia susțin dezvoltarea antreprenoriatului social în Moldova

Zece organizații neguvernamentale care și-au propus să rezolve o problemă socială prin crearea locurilor de muncă, dar și prin oportunități de integrare socială pentru persoanele defavorizate au primit granturi finanțate de Uniunea Europeană și cofinanțate de Suedia. Banii vor fi investiți în crearea și dezvoltarea întreprinderilor sociale din Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, transmite IPN.

Sorin Mereacre, președintele Fundației Est-Europene, a menționat că acest proiect va valorifica potențialul atât al societății civile, cât și al întreprinderilor sociale create de societatea civilă. „Începând de astăzi, sunt finanțate întreprinderile sociale care vor oferi mai multe locuri de muncă noi pentru persoane defavorizate, în special ne-am propus să fie angajați mai mulți tineri, persoane cu nevoi speciale, persoane de etnie romă, refugiați, vârstnici, femei cu mai mulți copii, alte categorii de oameni care au nevoie de un loc de muncă bine și decent plătitˮ, a spus președintele Fundației Est-Europene. Potrivit lui, un alt scop important este de a crește gradul de informare atât a populației, cât și a factorilor de decizie privind importanța sectorului de antreprenoriat social. Sunt prevăzute activitățile de pledoarie, advocacy, de promovare a antreprenoriatului social, instruiri în diferite domenii necesare dezvoltării unei întreprinderi.

Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a afirmat că Uniunea Europeană este unul dintre cei mai activi susținători ai antreprenoriatului social din Republica Moldova. „În ultimii ani am lansat mai multe inițiative pentru a sprijini dezvoltarea antreprenoriatului social, printre care și acest proiect implementat de Fundația Est-Europeană. Săptămâna trecută am celebrat împreună cu societatea civilă cele mai frumoase rezultate obținute, inclusiv de către întreprinderile sociale din Republica Moldova în cadrul Galei Societății Civile. Ne bucură mult faptul că rezultatele proiectelor implementate cu suportul UE aduc schimbare la nivel local și contribuie la îmbunătățirea vieții cetățenilorˮ, a declarat Janis Mazeiks.

„Suntem foarte mulțumiți să cooperăm împreună cu Fundația Este-Europeană și cu partenerii lor. Împreună vrem să contribuim la incluziunea grupurilor marginalizate și să contribuim la avansarea drepturilor economice, politice și sociale. Lucrăm împreună pentru a dezvolta antreprenoriatul social –  un instrument care va oferi oportunități economice pentru oamenii cei mai dezavantajați și va contribui la dezvoltarea durabilă economică a comunitățilorˮ, a comunicat Katarina Fried, ambasadoarea Suediei.

Conform condițiilor concursului de grant, suma totală alocată este de 375 000 de euro. Suma maximă oferită per proiect este de 37500 de euro. Perioada de implementare a proiectelor, finanțate în cadrul acestui concurs de granturi este de maximum 18 luni.

Facilitarea creării și dezvoltării întreprinderilor sociale constituie activitatea de bază a proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Contact și Keystone Moldova, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și cofinanțarea din partea Suediei.

Related posts

LIVE VIDEO / Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 18 martie 2021

Albasat

(LIVE) Conferința raională a elevilor cu genericul “Istoria de lângă noi”

AlbasatTV, Nisporeni

Protest la Curtea de Apel Cahul, la o nouă ședință în dosarul Șor

Albasat

Leave a Comment