ALBASAT
Actualitate Societate

Un centru de zi pentru copii cu dizabilități intelectuale, deschis la Bălți cu sprijinul UE

Un centru de zi pentru copii cu dizabilități intelectuale a fost deschis la Bălți, cu sprijinul Uniunii Europene și al Fundației Soros Moldova. Astfel, cel puțin 60 de copii cu dizabilități intelectuale, inclusiv cu tulburări din spectrul autist din municipiul Bălți și din alte localități din nordul țării vor beneficia de servicii gratuite de terapie cognitiv-comportamentală ABA, terapie de integrare senzorială, ludoterapie și socializare în cadrul serviciului social, transmite IPN.

Centrul de zi pentru copii cu dizabilități intelectuale din municipiul Bălți a fost renovat și dotat cu echipament senzorial. Acesta dispune de săli pentru activități în grup și individuale, inclusiv o sală pentru terapia ABA. La fel, în centru este o sală pentru recreere și o cameră senzorială, dotată cu diferite tipuri de stimuli și echipament specializat pentru reabilitarea copiilor cu tulburări de dezvoltare și comportament.

„Noi, comunitatea părinților cu copii diagnosticați cu tulburare de spectru autist, ne-am dorit forte mult să dezvoltăm servicii calitative, centrate pe necesitățile copiilor, aici, la noi în oraș. Pentru aceasta am muncit foarte mult în ultimii doi ani. În procesul de creare a Centrului am desfășurat campanii de informare și de colectare de fonduri pentru a acoperi necesitățile financiare care apăreau pe parcursul implementării proiectului. Astfel, ne-am convins că avem mulți prieteni și susținători, cărora le mulțumim”, a declarat, la evenimentul de deschidere, Liuba Baciurin, directoare de proiect și președintă a Asociației Obștești „Autism Hope”.

„Ne bucură susținerea Delegației Uniunii Europene în Moldova și a Fundației Soros Moldova, acordată autorităților locale, prin care se deschid noi oportunități de consolidare a serviciilor sociale”, a spus Nadejda Crijanovschi, reprezentantă a Direcției Generale Asistență Socială, Sănătate și Protecția Familiei a municipiului Bălți.

Prezentă la eveniment, Irina Beșliu, manageră de proiecte la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat că organizațiile societății civile creează parteneriate solide cu autoritățile publice și, cu suportul financiar al Uniunii Europene, sunt create servicii sociale calitative, atât de necesare comunităților din țară.

Centrul de zi pentru copii cu dizabilități intelectuale din Bălți este al doilea serviciu social dezvoltat cu sprijinul Uniunii Europene în municipiul Bălți în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”. „Ne bucurăm că există deschidere la nivel local și astfel serviciile dezvoltate sunt sustenabile”, a spus Diana Teacă, reprezentantă a Fundației Soros Moldova.

Proiectul de creare a Centrului are un buget de 52 de mii de euro din resursele Uniunii Europene și cofinanțare din partea: Asociația „MAD-Aid” din Marea Britanie – 5 mii lire sterline, aportul Asociației „Autism Hope” – 117 mii de lei și Consiliul Municipiului Bălți – 10 mii de lei. Acest serviciu social este unul dintre cele 40 de servicii create în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis.

Related posts

Admiterea în clasa I-a, la prima etapă, va avea loc conform districtului

Albasat

Care este riscul de a contracta coronavirusul de pe ambalajele alimentelor

Albasat

Părintele Petru din Nisporeni: “Hristos a înviat! Sărbătoarea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos este sărbătoarea bucuriei și plină de lumină”

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment