Portal de știri
Societate

Un contract de colaborare dintre Energocom și Bulgartransgaz a fost semnat astăzi la Chișinău

Un contract de colaborare dintre Energocom și compania de transport a gazelor naturale din Bulgaria „Bulgartransgaz” a fost semnat astăzi la Chișinău. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a menționat că această sursă alternativă de energie  va consolida independența energetică a țării și o va ajuta să fie mai rezilientă în actuala criză generată de războiul din Ucraina.

„Acest război a adus prejudicii sociale și economice enorme întregului continent european, iar cetățenii Republicii Moldova resimt cel mai dur efectele lui. Trecem prin cea mai gravă criză energetică de la independența încoace și nu mai există nicio îndoială că resursele energetice sunt folosite pe post de arme care să ne submineze statul și încă fragila noastră democrație”, a spus președintele Moldovei.

Maia Sandu a remarcat că Moldova respectă cu hotărâre suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și nu recunoaște anexarea ilegală a teritoriilor sale din est. „Distrugerea și moartea trebuie oprite, dar singura calea pentru aceasta este ca Rusia să plece din Ucraina”, a afirmat șefa statului.

Președintele Republicii Bulgaria, Rumen Radev, a declarat că Bulgaria ferm susține aspirațiile europene ale Moldovei și este gata să colaboreze în procesul de integrare europeană. Din cauza războiului din Ucraina,  Moldova se confruntă cu probleme stringente atât în domeniul securității, cât și în celui economic care sunt cauzate de întreruperea livrărilor de resurse, mărirea prețurilor și inflației. Oficialul a spus că Bulgaria și Moldova vor face fața acestor provocări prin unirea eforturilor și contractul semnat astăzi va consolida eforturile respective.

Recent Energocom a procurat zece milioane de metri cubi de gaze naturale la preț de 997 euro/1000 m3. Volumele vor fi stocate în depozitele subterane din Ucraina și vor fi utilizate de Moldova în cazul limitării sau a întreruperii livrărilor de gaze naturale de către Gazprom. Este prima achiziție în cadrul  proiectului „Securitatea Furnizării Gazelor Naturale”.

Related posts

Prodecana Facultăţii de Jurnalism de la USEM, reţinută în urma unui denunț

Albasat

Oфициальный курс валюты на дату 16.09.2020

Albasat

Ziua Poliţiei sărbătorită la Nisporeni

Albasat

Leave a Comment