ALBASAT
Actualitate

Universităţile de top din Marea Britanie cer Guvernului de la Londra să schimbe abordarea în privinţa Brexit

Cele mai importante universităţi din Marea Britanie vor publica o listă cu zece solicitări adresate premierului britanic, Theresa May, în privinţa drepturilor cetăţenilor UE, pentru a se asigura că învăţământul superior nu va fi afectat de Brexit, informează The Independent

Grupul Russel, ce include Oxford, Cambridge, universităţile de top din Londra şi multe altele, o avertizează pe Theresa May că actuala abordare va afecta sectorul universitar. Potrivit universităţilor, acest sector generează câştiguri de 73 de miliarde de lire anual pentru economia britanică.

Grupul universităţilor solicită premierului britanic să renunţe la actualul plan al Guvernului privind solicitarea statutului de şedere din partea cetăţenilor UE şi să acorde drept automat de şedere miilor de europeni care locuiesc deja în Marea Britanie.

Astfel, Grupul Russel solicită Guvernului să elaboreze planuri de o mai mare claritate, motivând că actuala abordare a Londrei a pus sub semnul incertitudinii drepturile pe care cetăţenii europeni din Marea Britanie le vor avea după producerea Brexit.

”Cu toate că această este prima poziţie a Guvernului Regatului Unit în aceste negocieri, această lipsă de claritate provoacă îngrijorări considerabile pentru cetăţenii UE din universităţile noastre şi afectează capacitatea noastră de a recruta cei mai buni oameni din Europa”, se arată în comunicatul semnat de cele mai prestigioase universităţi britanice.

Jessica Cole, şeful direcţiei de politici a Grupului Russel, a declarat că ”Brexit cauzează incertitudine şi anxietate în rândul cetăţenilor europeni, care au nevoie de claritate în privinţa viitorului. Sunt aproximativ 25.000 de angajaţi în universităţi veniţi din statele UE, ce predau cursuri de cea mai înaltă calitate şi fac cercetare la cele mai înalte standard. Îi valorificăm şi vrem să rămână alături de noi”.

Related posts

Agricultorii pot cere până pe 15 martie compensarea daunelor provocate de calamități în 2023

AlbasatTV, Nisporeni

Tudor Cozari, cetățean de onoare al raionului Nisporeni: Un omagiu adus pedagogiei și științei

AlbasatTV, Nisporeni

Energocom a semnat un memorandum de înțelegere cu Nuclearelectrica

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment