Portal de știri
Societate

Ursula von der Leyen spune că UE riscă să nu poată asigura suficiente rezerve de gaz pentru iarna 2023-2024

Uniunea Europeană se confruntă cu riscul de a nu reuşi să-şi asigure suficiente rezerve de gaz pentru iarna 2023-2024, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează DPA.

Într-un discurs susţinut în faţa Parlamentului European la Bruxelles, Ursula von der Leyen a avertizat că obţinerea resurselor de energie pentru iarna anului viitor „va fi chiar mai dificilă” decât în 2022.

UE a făcut eforturi pentru a înlocui importurile de energie ruseşti, în special de gaz, după invadarea Ucrainei, într-o tentativă de a pune capăt unei dependenţe de ani de zile. Moscova a sufocat între timp livrările către blocul comunitar, percepute drept un gest de răzbunare pentru sancţiunile occidentale impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, invocând lucrări de mentenanţă la gazoductul Nord Stream 1 şi solicitând plata în ruble pentru livrările de gaz, înainte ca acest gazoduct şi Nord Stream 2 să fie făcute inutilizabile de explozii încă neelucidate.

Von der Leyen a avertizat că o tăiere completă a aprovizionării cu gaz rusesc a UE, un deficit în aprovizionarea globală cu gaz natural lichefiat (GNL) şi cererea în creştere de GNL datorită refacerii economice a Asiei ar putea face ca blocul comunitar să-şi rateze ţintele de umplere a depozitelor înainte de iarna viitoare.

Blocul celor 27 ar putea înregistra un deficit de circa 30 de miliarde de metri cubi de GNL, a spus ea.

Preşedinta Comisiei Europene a spus că trebuie să se acţioneze imediat şi a făcut referire la noile atribuţii de urgenţă propuse pentru a aproba mai repede proiectele de energie regenerabilă pentru a atenua eventuale probleme de aprovizionare.

Von der Leyen a subliniat, de asemenea, importanţa susţinerii industriei europene în contextul preţurilor în creştere ale energiei, făcând referire la decizia Comisiei Europene de a relaxa regulile stricte privind ajutoarele de stat pentru a ajuta companiile sub presiune. Un avertisment similar a transmis recent şi Agenţia Internaţională a Energiei (AIE).

Related posts

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1001 de cazuri noi

Albasat

Din 25 iulie, începe imunizarea cu a patra doză de vaccin anti-COVID-19

Albasat

Președinta ANI, suspendată din funcție

Albasat

Leave a Comment