ALBASAT
Nisporeni Societate

Vacanţa de vară, o provocare pentru părinţii din Nisporeni. Reguli de siguranță pentru copii în această perioadă

Vacanţa de vară este o perioadă în care copiii petrec mai mult timp acasă, de multe ori fără supravegherea unui adult. Pentru siguranţa copiilor,  părinții sunt îndemnați să acorde o atenție deosebită odraslelor lor pe durata vacanței de vară și să le identifice ocupații utile.

Pentru a fi evitate situaţiile de risc, salvatorii şi pompierii din Nisporeni  vin cu un șir de recomandări pentru elevi, părinți și bunei. Astfel, aceştia sunt îndemnaţi să supravegheze în continuu copiii  și să nu le permită să meargă singuri  să se scalde în lacuri și râuri.

 NICOLAE MUSTEAŢĂ, OFIŢER SUPERIOR AL SERVICIULUI  PREVENŢIE AL SSE NISPORENI: “Pentru a preveni cazurile de înnec, părinţii numaidecât ar trebui să ţină cont că nu trebuie să lase copiii nesupravegheaţi la scăldat. Bazinele acvatice, în primul rând, trebuie să corespundă normelor şi standardelor, care sunt în vigoare după legislaţie.  Pentru a evita careva situaţii excepţionale sau diferite cazuri, bazinele acvatice trebuie să fie amenajate corespunzător cu diferite instrucţiuni. Pe panoul informativ să fie instrucţiuni de avertizare a tuturor persoanelor, ce ţine de: Scăldatul este interzis, dacă bazinul acvatic nu corespunde normelor pentru scăldat. Totodată, ar fi de dorit ca să fie o persoană responsabilă 24 din 24 de ore pentru a nu permite accesul tuturor persoanelor la bazinele acvatice.”

De asemenea, nu trebuie de permis minorilor să mergă pe teritoriul clădirilor părăsite sau a staţiilor electrice. Totodată,  părinții și buneii sunt îndemnați să le vorbească copiilor despre pericolul la care se supun atunci când se joacă cu obiecte necunoscute.

NICOLAE MUSTEAŢĂ, OFIŢER SUPERIOR AL SERVICIULUI  PREVENŢIE AL SSE NISPORENI: “Totodată, pentru a preveni cazurile de incendii, părinţii sunt îndemnaţi să instruiască în fiecare zi copiii de a nu se juca cu sursele de aprindere a focului.  Angajaţii Secţiei Situaţii Excepţionale, în conlucrare cu inspectorii ecologici şi ofiţerii Inspectoratului de Poliţie, în fiecare an, efectuăm razii de verificare asupra bazinelor acvatice dacă corespund tuturor normelor.”

La rândul lor,  mai mulţi părinţi din Nisporeni  recunosc că vacanţa de vară este o provocare, mai ales că din cauza pandemiei, taberele de odihnă  vor rămâne închise, cel puțin, până la în luna iulie. Astfel, se află în dilemă, pentru că  nu au cu cine să își lase copiii cât sunt la serviciu.

 “La moment, sunt în grija tatălui. De când este epidemia, soţul e şomer şi sunt în grija tatălui.  Le-am amenajat acasă, în ogradă un colţuşor unde se joacă. Mai sunt nepoţii şi tot aşa în curte se joacă.Fără supraveghere nu este lăsat. E periculos.  Eu sunt din sat şi sunt copii, care sunt lăsaţi fără supraveghere şi chiar merg la scăldat singurei.  Recomandări pentru persoanele care deţin iazuri, să fie indicatoare puse că nu se permite scăldatul şi supravegheate în principiu, să fie cineva care să supravegheze tot timpul, mai ales zilele de sărbătoare. Ştiu că la noi nu se practică aşa ceva şi avem şi noi în sat cazuri când au fost înnecuri, adică ar fi de dorit să se ia măsuri.”

 “Eu trebuie să ies degrabă la serviciu şi nu ştiu ce o să fac. Ori mă eliberez din funcţie ca să stau acasă, ori cumva trebuie să fac ceva.Cu soacra mai stau copiii, fata e mare de 14 ani, la telefon permanent, avem pusă cameră video în casă şi mă uit să văd când iese din casă, dacă nu se întâmplă ceva.  Nu merge la iazuri, fiindcă se teme de apă şi celelalte sunt mici şi merg cu noi, părinţii împreună când plecăm, dar aşa nu. Singuri nu pleacă.”

“Fără însoţitor niciodată nu trebuie lăsat copilul, tot timpul trebuie să fie ori cu bunica, ori cu părinţii, niciodată nu trebuie de lasat singuri, fiindcă acum în ziua de azi e periculos, nu este cum era odată când ne jucam în stradă, dar acum sunt multe maşini şi persoane care se comportă rău cu copiii, pot să-i răpească, acum se aud diferite probleme.”

Totuşi, unii părinţi spun că îşi atenţionează copiii de nenumărate ori,  referitor la securitatea şi măsurile de protecție  pe durata vacanţei.

 “Eu singură stau cu dânsul. Acasă are basein şi nu îl las nicăieri, stă numai acasă.”

 “Noi ne străduim să fim împreună, nu îi lăsăm în grija nimănui.  Eu ştiu cu cine iese şi am încredere în ea.  O sun permanent şi o întreb unde  este, ce face.”

 “Nu le dăm voie să se joace undeva departe, mai mult prin ogradă. Categoric singuri nu-i lăsăm, doar cu părinţii sau cu buneii, aşa nu.”

Copiii sunt îndemnaţi să respecte regulile de circulație, să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci doar în locurile special amenajate, unde nu circulă mașini: parcuri, terenuri de joacă sau curți. De asemenea, copiii sunt atenționați să traverseze strada numai pe trecerea de pietoni și doar la culoarea verde a semaforului. Aceştia  nu trebuie să primească nimic de la persoane necunoscute. Și hidratarea este foarte importantă în timpul verii. Atunci când micuţii ies la plimbare  cu părinţii sau cu un alt însoţitor, este indicată purtarea unei sticle cu apă. În cazul jocurilor active, trebuie să consume apă la fiecare 15-20 de minute. Totodată, este recomandat consumul de fructe şi legume proaspete.

Amintim că în data de 3 iunie, anul trecut un copil de 9 ani, din satul Mileşti, raionul Nisporeni s-a înecat într-un iaz privat din localitate în timp ce a mers la scăldat împreună cu mai mulți prieteni. Copiii nu erau supravegheați de un matur.

 

 

Related posts

Reabilitarea apeductului în proiectul BERD-BEI a continuat și pe durata stării de urgență

Albasat

Studiu: Imunitatea conferită de vaccinurile Pfizer și Moderna ar putea dura câțiva ani

Albasat

Un lăcătuș și un meșter necalificat, judecați în cauza tinerilor găsiți morți la Hâncești

Albasat

Leave a Comment