Sistemul educațional din Republica Moldova se confruntă cu un deficit de 2 mii de profesori, conform datelor prezentate de direcțiile raionale. Într-un interviu pentru Europa Liberă, ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a declarat că, în realitate, numărul este de patru ori mai mare. Locurile vacante sunt suplinite de pensionari sau de profesori care predau mai multe discipline, transmite IPN.
În loc să predea 18 ore, care este norma didactică, profesorii predau 27 de ore pe săptămână, respectiv, acoperă deficitul cu o suprasarcină. Atât timp cât salariile nu sunt tocmai atractive în educație, posibilitatea de a lucra mai mult le asigură oamenilor un salariu mai mare și atunci există și anumite reticențe față de tinerii specialiști, pentru că venirea lor în școală poate însemna un număr mai mic de ore pentru cineva care deja lucrează acolo, a spus Dan Perciun.
Ministerul Educație își propune să atragă anual în școli cel puțin 500 de absolvenți ai facultăților pedagogice. Acum, din cei circa o mie de absolvenți, mai puțin de 25% se angajează în școli.
Ministerul planifică să introducă o medie de admitere de cel puțin 7 la specialitățile pedagogice pentru a crește prestigiul profesiei, să majoreze bursele studenților până la nivelul unui salariu minim pe economie și să schimbe mecanismul de acordare a indemnizației pentru profesorii începători.
Europa Liberă mai scrie că și instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău vor începe anul școlar cu un deficit de cadre didactice. Direcția generală educație, tineret și sport a solicitat Ministerului Educației 547 de specialiști, dar, deocamdată, au venit să se angajeze doar 80.
- 🏆 LIVE din Nisporeni: Gala Sportivilor Dotați 2024 – Campionii pe scenă!
- Doi bătrâni și-au pierdut viața în incendii
- Droguri de 4,5 milioane de lei, confiscate la Bălți
- Pentru luna decembrie compensația medie va fi de 700 de lei
- Prudență maximă în trafic. Se circulă în condiții de lapoviță și ploaie