ALBASAT
Actualitate Nisporeni Societate

Verificări riguroase pentru prevenirea vânătului ilicit în Nisporeni

În îndeplinirea sarcinilor legate de activităţile în prevenirea şi contracararea vânatului ilicit în perioada sezonului de vânătoare, angajaţii Inspectoratului de Poliţie Nisporeni, în colaborare cu cinegeticienii şi Inspecţia pentru Protecţia Mediului Nisporeni, efectuează verificări asupra vânătorilor şi altor persoane aflate pe terenurile de vânătoare. Aceste verificări includ analiza documentelor, cum ar fi valabilitatea permiselor de armă, carnetelor de vânător, cotelor stabilite de recoltare, termenelor şi metodelor de vânătoare.

În plus, se desfăşoară razii pentru prevenirea şi contracararea braconajului, cu ridicarea armelor şi muniţiilor în cazul depistării încălcărilor legate de mânuirea ilegală a acestora.

În acest context, Poliţia insistă asupra unor aspecte importante:

  • Să nu poarte arme în stare de ebrietate.
  • Să se abţină de la folosirea armelor în mod inadecvat.
  • Să nu utilizeze armele în scopuri nepermise.
  • Să evite folosirea armelor în absenţa unui pericol real sau în situaţii în care acesta poate fi evitat.
  • Să nu poarte armele în locuri publice sau în evenimente de masă, pentru a preveni riscuri pentru viaţă şi sănătate.
  • Să nu permită accesul la arme altor persoane neautorizate, inclusiv membrilor familiei şi rudelor.
  • Să nu lase armele nesupravegheate în genţi, autoturisme sau în alte locuri.

Este esenţial de menţionat că încălcarea regulilor privind armele poate atrage sancţiuni contravenţionale sau penale şi poate duce la retragerea sau anularea permisului de portarmă pentru o perioadă de timp.

Armele trebuie păstrate într-un safeu la domiciliu, iar în cazul călătoriilor peste hotarele ţării, se recomandă predarea acestora la Inspectoratul de Poliţie din zona de domiciliu sau la magazinele specializate pentru depozitare sigură.

În acelaşi timp, cetăţenii sunt îndemnaţi să predea armele deţinute ilegal, în scopul prevenirii pericolelor pentru vieţile şi sănătatea celor din jur, şi pentru a evita sancţiunile contravenţionale şi penale.

În concluzie, prevenirea și contracararea vânătului ilicit în Nisporeni necesită eforturi concertate din partea comunității, autorităților și a fiecărui individ pasionat de vânătoare. Prin respectarea legilor și regulilor privind vânătoarea și utilizarea armelor, putem asigura protejarea mediului înconjurător și a patrimoniului nostru natural, contribuind astfel la o experiență de vânătoare sigură și responsabilă.

Related posts

Inspectoratul de Poliţie Nisporeni a desfăşurat prima şedinţă de informare, în cadrul campaniei naţionale de informare cu genericul „Bună ziua!”

Albasat

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 381 de cazuri noi

Albasat

Comisar european, despre asistența Moldovei: Sper că vor fi îndeplinite toate condițiile

Albasat

Leave a Comment