ALBASAT
Actualitate Societate

Viața din Moldova și din SUA văzută cu ochii unui fost conațional

Stabilitate și viitor mai bun pentru copii – aceștia au fost factori principali care au format decizia cetățenilor Republicii Moldova, Elena și soțul ei Alexei, să emigreze împreună cu doi copii minori în statul american California. Deși se află în Statele Unite ale Americii doar de un an și jumătate, atunci când a revenit acasă în Moldova, Elena a observat discrepanțe semnificative atât în ceea ce privește viața din Moldova de până la plecare și acum, cât și între viața din Moldova și cea din SUA. Diferențele se aruncă în ochi, în particular, în ceea privește prețurile, serviciile oferite populației, dar și în ceea ce privește modul de viață, în general

Loteria vizelor

Soțul Elenei, fiind în căutarea unei vieți stabile, a devenit inițiatorul emigrării în Statele Unite ale Americii. Bărbatul a jucat opt ani în loteria vizelor și în anul 2021 a câștigat programul Green Card. Peste jumătate de an patru cetățeni din Moldova au ajuns pe tărâmul american. Elena a menționat că noutatea de imigrare a fost una neașteptată, deoarece cu ceva timp mai înainte ex-președintele SUA, Donald Trump, a limitat accesul străinilor pe teritoriul american și viza Green Card a fost indisponibilă. Odată cu schimbarea puterii, interdicția a fost anulată. În pofida faptului că programul Green Card există deja mulți ani, acesta rămâne solicitat de cetățenii din Republica Moldova până în ziua de astăzi. Mulți moldoveni joacă în loteria vizelor, dar foarte rar cine câștigă.

După părerea Elenei, America este atât de dorită, deoarece este o țară în care unui străin îi este foarte greu să ajungă. Imigrarea în Statele Unite poate fi efectuată și prin viza bazată pe oferte de lucru, dacă angajatorul din America va argumenta foarte convingător decizia sa. Unii fac și viza de logodnă. Se întâmplă atunci când femeile vin în baza acestei vize în America și devin victimele violenței fizice. Ele spun că vor să rămână în țară, dar refuză să trăiască cu partenerul său. Să ajungi în SUA ca turist este, practic, visul neatins, deoarece toate vizele turistice acum se resping. Pe parcursul anilor, a devenit complicat să faci vize pentru alte rude apropiate decât părinții, care doresc să vină în ospeție.



Prețurile americane (nu) bat la buzunar


Elena a comunicat că cel mai ușor proces de adaptare în SUA pentru vorbitorii și cunoscătorii de limba rusă va fi în California, deoarece acest stat este foarte adaptat la slavi și mexicani. Oriunde ai intra, ai putea cere un traducător online de limbă rusă sau spaniolă care este, practic, a două limbă în California. La fel, deseori se întâlnesc angajații vorbitori de limba rusă și chiar uneori moldoveni. Elena a menționat că în America totul este făcut pentru imigranții ajunși pe cale legală. Atunci când ajungi în America, trebuie să indici venitul tău și, reieșind din acesta, ai putea primi anumite beneficii. Imigranții pot beneficia de un ajutor bănesc pe care au dreptul să îl cheltuie exclusiv pentru alimentație. Cei care au copii mici, vor avea acces gratuit la grădinițe care sunt foarte scumpe în America. Există și un program prin intermediul căruia părinții pot primi produse gratuit pentru copii de până la cinci ani. Familia Elenei nu mai beneficiază de sprijin financiar din partea statului american, pentru că între timp soțul și-a găsit un loc de lucru relativ bine plătit, salariul lui este  suficient pentru a asigura necesitățile esențiale ale celor patru membri ai familiei, inclusiv educația copiilor într-o școală mai bună. Apropo, actualmente, este suficient de greu să găsești un loc de lucru bun, pentru că numărul imigranților a crescut, în special din cauza războiului din Ucraina.

Potrivit Elenei, viața în America nu este accesibilă pentru buzunarul cetățeanului din Republica Moldova. Prețurile în America variază de la stat la stat și depind, oricât ar fi de neașteptat pentru un moldovean, de ratingul școlilor. Dacă familia dorește să înscrie copilul într-o școală bună, el trebuie să plece într-un sector unde ratingul școlii este 8-10 puncte, dar, respectiv, și chiria va fi scumpă. Aceasta va costa 2200-2500 de dolari per lună. În sectoarele nefavorabile, unde școala are ratingul 4-6 puncte, chiria costă 1400 -1600 de dolari. În ultimele luni, familia a reușit să-i schimbe pe cei doi copii adolescenți de la o școală preponderent pentru copii de migranți, cu destul de multă limbă rusă în curtea școlii, într-o școală cu rating mai înalt, „mai americană”, respectiv să-și schimbe și sectorul în care locuiesc, în unul mai prestigios, mai securizat și cu drumuri mai bune. Aceasta și pentru că locuitorii de aici achită impozite mai mari în bugetul sectorului. Acum, Elena trăiește într-un apartament închiriat cu două camere și spune că pentru servicii comunale achită lunar 300-500 de dolari. Serviciile de telefonie mobilă sunt foarte costisitoare – 180 de dolari per lună pentru patru persoane, internetul costă 100 de dolari lunar. 800-1000 de dolari se cheltuie în fiecare lună la produse alimentare. Ea spune că în America trăiesc ușor oameni foarte săraci și foarte bogați. Oamenii săraci, practic, au totul pe gratis, inclusiv li se oferă locuințe gratuite. Sunt multe programe de care americanii profită, dar imigranții nu le cunosc.



Sistemul medical

Dacă persoana nu are poliță de asigurare medicală în America și are nevoie de îngrijire medicală urgentă, trebuie să se pregătească să-și asume cheltuieli semnificative. Polițele de asigurare sunt diferite și pot fi procurate reieșind din posibilitățile financiare ale persoanei. Ca și în Republica Moldova, polița de asigurare americană nu poate acoperi toată gama de servicii medicale. Ea acoperă 80%-90% și pacientul trebuie să plătească între 10%-20%. Unii plătesc lunar 500-1000 de dolari pentru polița medicală. De asemenea, există polița medicală separată pentru serviciile stomatologice și ea, practic, nu acoperă cheltuieli. Persoanele cu venituri mici pot plăti pentru servicii medicale în rate. În cazul în care pacientului i se pare că nota de plată pentru serviciul medical oferit este nejustificat de scumpă, acesta are dreptul să o protesteze în judecată.

Elena a menționat că sistemul de diagnosticare în America este la un nivel foarte înalt, dar organizarea sistemului medical propriu-zis lasă de dorit. Femeia a avut posibilitatea să se familiarizeze cu sistemul medical american operativ și digitalizat când a avut nevoie de asistența medicală. O asistentă medicală a intrat în cabinet, i-a măsurat tensiunea, înălțimea, greutatea, pe urmă a intrat medicul strict pentru 10 minute, a întrebat-o simptomele, a înregistrat informațiile în calculator și a plecat, după care iarăși a venit personalul medical și i-a dat îndreptare pentru analize desfășurate, ceea ce nu este în Moldova. În Moldova pacientul trebuie să demonstreze medicului de familie că are nevoie de îndreptare la analize desfășurate.

Dacă pacientul vrea să facă USG, el trebuie să se programeze la terapeut care verifică dacă într-adevăr există necesitatea în această investigație și dacă ea ar putea fi acoperită de polița de asigurare. În comparație cu Republica Moldova, în America nu există posibilitatea de a alege instituția medicală la care ești arondat, iar atunci când aceasta se practică, bate la buzunar foarte tare. În Moldova persoana poate să se programeze la alt medic contra plată, dacă nu există programare în policlinica de care este deservit, în America persoanele trebuie să aștepte trei-șase luni ca să se programeze la specialist.



Instituțiile de învățământ

Elena a spus că sistemul de educație în Moldova și America diferă esențial. În școlile americane nu există concurență între copii și nimeni nu acordă atenție la vestimentația elevului, ci doar la cunoștințele acestuia. Acolo nu există sistemul de clase după modelul din Moldova. Copiii se simt foarte confortabil la școală, le este interesant și vesel acolo, au alimentație gratuită și puține teme pe acasă. În loc de manuale sunt laptopuri pe care le oferă gratuit școala. În fiecare zi autobuzul școlii îi duce gratuit la școală. Elena a opiniat că atitudinea de acolo față de copii ar putea fi implementată în Moldova. Fiecare elev își cunoaște doar notele sale și nu există concurența privind media evaluării curente, caracteristică sistemului de educație din Moldova, toți sunt egali.  

În America nu există asociații de părinți ca în Republica Moldova, nimeni nu strânge bani pentru necesitățile școlii, nu sunt adunări de părinți, nu sunt chaturi comune pentru părinți, uneori se organizează ședințe online. Părinții primesc notele pe adresa electronică, iar dacă ceva se întâmplă, ești sunat de la școală. Conform principiului educației în America, elevii nu trebuie să cunoască perfect toate obiectele, accentul se pune pe obiectele care pot fi necesare pentru ocupația din viitor. Copiii studiază șase obiecte în an, în comparație cu elevii din Moldova la care obiectele sunt mai multe și diferă de la zi la zi. Elevul american are dreptul să aleagă obiectele pe care dorește să le studieze obligatoriu și obiectele adiționale. Astfel, el înțelege deja în clasă a X-ea ce profesie dorește să urmeze.



Modul de viață


Americanii sunt deprinși să utilizeze transportul privat. În orașul în carfe locuiește, potrivit ei, nu există transport public,  circulă doar un autobuz care nu este solicitat de locuitori, deoarece fiecare familie are câte două-trei mașini. Americanii respectă cu strictețe regulile de circulație rutieră, nimeni nu trece pe benzile pentru bicicliști. Lângă fiecare magazin în America există o parcare de dimensiuni mari gratuită. Și nimeni nu are tentație să parcheze autovehicul neregulamentar, dacă nu sunt locuri. Poliția nu te oprește niciodată pentru „controlul documentelor”, cum se întâmplă în Moldova, dar dacă încalci regulile, practic, ești amendat totdeauna, iar amenzile sunt mari. Toată lumea își plătește impozitele, pentru că, în caz contrar, amenzile sunt cele mai mari. Înțeleg că Moldova este încă departe de a face tot așa.  

Americanii preferă modul de viață activ, fie că este vorba despre hiking (mersul pe jos în aer liber), surfing, ciclism. În orașul ei oamenii nu trăiesc în blocuri locative cu multe etaje, ei locuiesc în case la sol care se află în afara centrului orașului, în suburbii unde este dezvoltată infrastructura, este liniște. În Republica Moldova să locuiești în centrul capitalei este prestigios, deși acolo aerul este mai puțin curat decât la periferie. California este un stat american liniștit, dar în unele sectoare din orașele mari nivelul de criminalitate este înalt și este foarte periculos. America este o țară democratică în care fiecare cetățean poate să-și exprime părerea.


Cetățeanului din Moldova ar putea să-i fie plictisitor în America. Deseori mămicile imigrante sunt ocupate cu treburile casnice sau de îngrijire a copiilor și nu au timp sau posibilitate să iasă la plimbare cu prietenii. Imigranții care nu cunosc limba engleză au bariere lingvistice care îi împiedică să găsească cunoscuți printre populația americană. Elena spune că atunci când merge la plimbare cu copii pe jos, foarte rar întâlnește oameni în stradă. Americanii nu sunt obișnuiți să se plimbe pe străzi, în schimb ei petrec timpul liber în parcuri bine amenajate, preferă să iasă la picnic. Dar cea mai vizibilă diferență dintre America și Moldova rămân oamenii. Americanii sunt nai deschiși, cu zâmbetul permanent pe buze, un zâmbet firesc, nu artificial. Moldovenii au de la cine și ce învăța, spune fosta noastră pământeană.

Related posts

Săptămâna trecută au fost aplicate amenzi de peste 3 milioane de lei

Albasat

Rusia: Referendum de o săptămână pentru alegerea lui Vladimir Putin președinte pe viață

Albasat

Circa 120 de copii refugiați, integrați în școlile și grădinițele din Chișinău

Albasat

Leave a Comment