ALBASAT
Moldova Plus

(VIDEO/FOTO) APĂ POTABILĂ DE CALITATE, UN DEFICIT ÎN NISPORENI

Principala sursă de alimentare cu apă a raionului Nisporeni este râul Prut, care acoperă peste 50% din cantitatea totală de apă. Conform datelor OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), 25 – 30 % din dereglările stării de sănătate a omului sunt consecințe ale influențelor nefavorabile condiționate de calitatea mediului înconjurător. Dintre toți factorii de mediu, apa are cel mai mare impact asupra sănătății. În raionul Nisporeni apă potabilă de calitate înaltă este un mare lux. Reprezentanţii de la Centrul de Sănătate Publică din oraş atrag atenţia asupra calităţii proaste a apei pe care o consumă localnicii. Potrivit inspectorilor sanitari de la Centrul de Sănătate Publică apa din oraş conţine diverse bacterii.

ION CIBOTARU, ŞEF CENTRUL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ NISPORENI

ION CIBOTARU, ŞEF CENTRUL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ NISPORENI: „Despre fântâni şi alte surse necentralizate, vreau să menţionez că situaţia cu aceste surse este foarte alarmantă, practic 80 % din aceste surse sunt afectate de nitraţi, cantităţile nu sunt ca şi în anii trecuţi, puţin au mai scăzuţi, dar totuşi depăşesc de două, trei ori normativele stabilite la acest compartiment.”

 

În opinia acestuia pentru a îmbunătăţi calitatea apei din fântâni oamenii trebuie să ţină minte de următoarele criterii. Fântâna trebuie amplasată la o distanţă de minim 20 de metri de la sursele de poluare, primăvara şi toamna fântânile trebuie curăţate şi dezinfectate. De asemnea, pereţii fântânii trebuie să fie spălaţi şi dezinfectaţi. Totodată, specialiştii informează că în cazul inundaţiilor, principalele cauze ale poluării fântânilor pot deveni sistemele de canalizare, toalete în curţi, dar şi platformele de stocare a deşeurilor menajere. Apa infectată poate provoca boli grave ale aparatului digestiv.

De asemenea, consumul apei potabile contaminate sau cu conținut excesiv de anumite substanțe chimice, condiționează riscuri pentru sănătatea umană ce conduce imediat sau în timp la apariția unor maladii. În acest sens, copiii pot fi considerați categoria cea mai vulnerabilă a populației la acțiunea factorilor de mediu, în special a apei potabile. Oamenii spun ca sunt atenţi la calitatea apei pe care o consumă.

Trebuie să o verificăm înainte de a face mâncare, pentru că altfel ne umplem de boli că nu ştim de-a cui suntem.

 

Noi nu luăm de la fântâna, noi avem de la robinete. O filtrăm că sa nu aibă săruri.

 

 

 

Calitatea apei din fântâni lasă de dorit, de fapt în Republica Moldova nu este apă care să corespundă tuturor standardelor şi trebuie de făcut ceva în privinţa aceasta.

 

Fântânile nu prea sunt de calitate bună. Noi consumam apa de izvor şi cum vine, aşa o bem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Factorul de mediu cu cel mai mare impact asupra sănătăţii populaţiei este apa, avându-se în vedere necesitatea vitală permanentă a prezenţei apei potabile pentru procesele fiziologice, biochimice în organismul uman, precum şi pentru necesităţile igienice, menajere. Apa folosită în scopuri potabile în Moldova este un factor care determină până la 15-20% din cazurile de boli diareice acute şi hepatită virală A, preponderent în zonele rurale, 20-25% din bolile somatice, în cazul fluorozei dentare – 100%.

ANDREI CÂRLIG, ŞEF INSPECTORATUL ECOLOGIC

 ANDREI CÂRLIG, ŞEF INSPECTORATUL ECOLOGIC: „După cum ştim în raionul Nisporeni calitatea apelor din fântâni este de o calitate proastă, circa 80% din toate fântânile au sub norma admisibilă a calităţii apelor. Din această cauză are un impact negativ asupra oamenilor, asupra mediului, asupra florei şi faunei. În lipsa apeductului cu apă potabilă, oamenii sunt nevoiţi să consume această apă, unii o folosesc la irigare unde are un impact negativ. Sunt foarte multe substanţe chimice, nitraţi, microbi care afectează negativ asupra plantelor.”

În raionul Nisporeni există 3000 de fantîni inclusiv 200 în oraşul Nisporeni. În urma unui control al calităţii apei potabile din raion s-a constatat că peste 50% din fântâni nu corespund standardelor.

 

 

Related posts

De ce scade continuu numărul de studenți în Republica Moldova? Experții vs universitățile

Albasat

Olesea vrea să învețe

Albasat

De ce agricultorii moldoveni nu-și asigură culturile?

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment