Actualitate

(video/foto) Torţa Păcii a trecut şi prin Nisporeni

 O echipă de alergători din Austria, Bulgaria, Cehia, Irlanda, Portugalia, România, Serbia, Ucraina ş.a. ţări se va afla în perioada 26-30 mai 2018 în Republica Moldova în cadrul ştafetei internaţionale cu torţe în stil olimpic Peace Run –Alergarea pentru Pace. Ştafeta are un traseu de 361 km şi a trecut astazi prin Nisporeni.

Peace Run sau Alergarea pentru Pace este cea mai lungă ştafetă din lume, care se distinge prin transmiterea unei făclii aprinse, ca simbol al aspiraţiei omenirii pentru o viaţă în pace şi armonie. Oricine simte aproape acest ideal poate participa la alergare.

Transmiţând torţa din mână în mână, de la inimă la inimă, din oraş în oraş şi din ţară în ţară, participanţii din toată lumea dau viaţă mesajului prieteniei şi înţelegerii.

Anul acesta Alergarea se va desfăşura în 100 de ţări de pe toate continentele. Peace Run (cunoscută sub denumirea World Harmony Run între 2005 şi 2012) se organizează începând din 1987.Fondatorul alergării este Sri Chinmoy /Şri Cinmoi/, (1931-2007), binecunoscut vizionar al păcii, om de artă prolific, atlet şi promotor al modului de viaţă sănătos.

Acest eveniment are caracter non-politic şi non-profit, scopul fiind de a arăta că năzuinţa pentru pace este comună tuturor oamenilor. Echipa de bază este compusă din voluntari, alergători profesionişti şi amatori, care în timpul lor liber aleargă pe cont propriu în diferite ţări. Alergătorii vizitează localităţi, şcoli, organizaţii din toate sferele, demnitari şi sportivi, pentru încurajare şi susţinere, şi vor stimula astfel lucrul în echipă şi pacea în vieţile noastre de zi cu zi. Unul sau două vehicule urmează echipele de alergători în timp ce aceştia poartă zilnic torţa din oraş în oraş.

Fiecare alergător acoperă zilnic între 10 şi 30 km. Mesajul simplu al Alergării – „Fă primul pas!” – a inspirat milioane în întreaga lume. Până în prezent, la acest eveniment global au luat parte cca. 6 milioane de oameni din peste 150 de ţări şi teritorii – în Europa, Asia, America de Nord şi de Sud, Africa şi Australia. De-a lungul anilor, torţa păcii a fost transmisă multor personalităţi cu renume mondial, printre care regina Elizabeta a II-a, preşedinţii Mihail Gorbaciov şi Nelson Mandela, Maica Tereza, Papa Ioan Paul al II-lea, Papa Francisc, Dalai Lama, Prinţesa Diana, Carl Lewis, Serghei Bubka, Tatiana Lebedeva, Nicolai Valuev, Boris Grebenşikov, Paul MacCartney, Arnold Schwarzenegger etc., iar în ţara noastră: Ninela Caranfil, Ion Raţă, Nicolae Juravschi, Larisa Popova, Iaroslav Muşinschi, Ion Luchianov ş.a. În 1996 cosmonautul rus Ghennadi Strekalov a dus torţa păcii în cosmos, pe staţia orbitală MIR, şi a transmis-o astronauţilor americani, iar în 2008 făclia a ajuns la Polul Nord.

Tradiţional, startul festiv al Alergării pentru Pace se organizează la sediul ONU din New York. De la flacăra comună aici se aprind torţele destinate altor 5 continente. Ulterior se dă startul ştafetei pe fiecare continent.

Etapa europeană a început pe 27 februarie la Sofia (Bulgaria) şi va finisa pe 8 octombrie, la Lisabona (Portugalia), după ce torţa va străbate toate ţările de pe bătrânul continent.

În Republica Moldova, Alergarea se organizează începând din 1991 şi anul acesta va sărbători a 27-a aniversare în ţara noastră. Torţa aprinsă va fi preluată de la România (Sculeni) şi va trece prin oraşele Ungheni, Nisporeni (26.05), Călăraşi, Teleneşti (27.05), Sângerei, Bălţi, Drochia (28.05), Donduşeni, Ocniţa, Briceni (29.05). Distanţa totală acoperită va fi de 361 km.

Alergarea pentru Pace se organizează cu susţinerea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Federaţiei de Atletism din Republica Moldova, a consiliilor raionale şi primăriilor de pe traseu.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.

Related posts

Cod galben de caniculă

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 03.08.2017

Cursul valutar oficial la 17.11.2017