ALBASAT
Societate

Vladimir Putin l-a demis pe consilierul considerat „eminența cenușie” de la Kremlin

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a demis marţi din funcţie pe unul dintre consilierii săi considerați „emblematici”, Vladislav Surkov, arhitectul așa-numitei „verticale a puterii”, despre a cărui plecare presa anunţase de mai multe săptămâni, relatează Agerpres, care preia o știre a agenției France-Presse.

Demiterea lui Vladislav Surkov (55 de ani) a fost anunţată printr-un decret prezidenţial publicat pe site-ul Kremlinului. Noile sale funcţii posibile nu au fost făcute publice.

Surkov fusese deja înlocuit la 11 februarie de către şeful-adjunct al administraţiei prezidenţiale Dmitri Kozak (61 de ani), în calitatea de negociator-şef al conflictului din estul Ucrainei, pe fondul relansării procesului de pace între Moscova şi Kiev.

Vladislav Surkov este pentru mulţi dintre opozanţii ruşi „eminenţa cenuşie” de la Kremlin, pentru că el este cel care din funcţia sa deţinută în administraţia prezidenţială de la Moscova a organizat, la începutul anilor 2000, instaurarea unui sistem de putere cu presa ţinută sub control, cu o opoziţie docilă în parlament şi reprimarea contestării publice.

El este artizanul conceptului de „verticală a puterii”, o autoritate de stat dependentă doar de Vladimir Putin.

Din 2014, Surkov a fost principalul strateg rus în criza ucraineană, marcată de anexarea Crimeii în 2014 şi un conflict sângeros între forţele Kievului şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei, soldat deja cu peste 13.000 de morţi, notează AFP.

Related posts

Parlamentul a aprobat demisia unui deputat PAS

Albasat

Moldova și România își vor consolida cooperarea în domeniul agriculturii

AlbasatTV, Nisporeni

Mai mulți locatari au făcut plângeri cu privire la temperaturile scăzute în apartamente

Albasat

Leave a Comment