Vot final pentru proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Inițiativa a fost votată de deputații din Partidul Socialiștilor și cei din Platforma Pentru Moldova, din care fac parte și deputații Partidului Șor. Deputații din opoziție au părăsit ședința mai devreme, invocând „agenda toxică”, transmite IPN.
Potrivit proiectului, Republica Moldova asigură condițiile necesare pentru utilizarea și dezvoltarea limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică în Republica Moldova. Limba rusă, în calitate de limbă de comunicare interetnică se folosește pe teritoriul republicii, alături de limba de stat.
Activitățile de secretariat în organele puterii de stat și administrației publice se vor efectua în limba de stat. La solicitare, se va asigura traducerea în limba rusă. Actele oficiale ale organelor puterii de stat, administrației publice, se vor întocmi și se vor adopta în limba de stat, urmând să fie traduse în limba rusă, iar în UTA Găgăuzia se vor traduce și în limba găgăuză.
Proiectul mai prevede că organele puterii de stat, administrației publice, întreprinderilor, instituțiilor publice vor primi și vor examina cererile scrise sau verbale depuse de cetățeni în limba de stat sau limba rusă.
- Buteliile de gaz din apartamentele transnistrenilor, instrument de infracțiune
- Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034, votată de Parlament
- Alocațiile veteranilor de război cresc de la 1 ianuarie 2025
- Cinci instituții din Rețeaua Școlilor Model, dotate cu table inteligente
- Schimbări în cabinetul Maiei Sandu. Președinta a semnat decretul