Proiectul care prevede că statul va acorda fiecărui consumator casnic o compensație în valoare de 428 de lei pentru consumul de energie electrică pentru lunile aprilie și mai a fost votat în primă lectură. Deputații din opoziție au criticat faptul că această compensație urmează să fie alocată tuturor, nu doar celor care într-adevăr au nevoie de acest sprijin. Ei au solicitat ca pentru lectura a doua să fie revăzute categoriile care să beneficieze de compensația respectivă, poate chiar într-o valoare mai mare, transmite IPN.
Unul dintre autorii inițiativei, deputatul socialist Petru Burduja, a declarat că aceste calcule reies din consumul mediu de energie electrică în lunile februarie și martie. Compensația la energia electrică urmează să fie achitată în două tranșe egale – până pe 25 mai și până pe 25 iunie.
Potrivit proiectului, Ministerul Finanțelor urmează să aloce tranșele necesare compensației, în mărimi egale, pe contul furnizorilor de energie electrică. Furnizorul de energie electrică urmează să atribuie la conturile personale (NLC – numărul locului de consum) ale consumatorilor gospodăriilor casnice (persoane fizice) tranșele mijloacelor financiare acordate de către MF.
Conform datelor estimative, la implementarea proiectului de lege vor fi necesare mijloace financiare suplimentare din bugetul de stat, în sumă de 532 959 286 de lei, reieșind din consumul mediu.
Președintele fracțiunii Partidului Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, l-a întrebat pe autorul proiectului de ce aceste alocații nu au fost prevăzute doar pentru persoanele care într-adevăr au nevoie de ele.
Drept răspuns, Petru Burduja a declarat că nu s-a procedat astfel pentru a nu îngreuna acest proces prin necesitatea de a prezenta diverse certificate confirmative etc.
„Cred că și colegii înțeleg, suntem în campanie electorală acum. Și se vine cu asemenea inițiative care vor fi votate în primă lectură și nu vor mai ajunge la lectura a doua”, a declarat liderul Partidului Democrat, Pavel Filip. Potrivit lui, autorii, dacă e o intenție adevărată, trebuie să vină cu ajustări la proiect, și să-l voteze chiar azi în ambele lecturi.
Autorul proiectului a dat exemplul solicitărilor pentru ajutor social și criteriile pentru a deveni beneficiar – „număratul televizorului, a frigiderului etc.”. Or, acordând tuturor compensația la lumină, potrivit lui, oamenii vor evita „alergatul pe drumuri după certificate”.
La rândul său, Pavel Filip l-a contrazis, declarând că număratul bunurilor este demult un mit, iar la stabilirea ajutorului social se ia în calcul doar venitul mediu lunar.
În luarea sa de cuvânt, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba, a declarat că, dacă s-ar face calcule și ar fi selectate persoanele care cu adevărat au nevoie de acești bani, ei ar putea ridica chiar și mai mulți bani. Potrivit lui, acest proiect vine să promoveze și mai mult inechitatea. Or, este o risipă să aloci bani celor care nu au nevoie de ei.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan