ALBASAT
Fără categorie

13 partide politice nu au raportat cheltuieli de peste 17 milioane de lei, Promo-LEX

Pe parcursul anului 2018, 13 partide politice nu au raportat cheltuieli în cuantum total de peste 17,5 milioane de lei, iar cea mai netransparentă categorie o reprezintă cheltuielile pentru evenimente publice. Constatările se regăsesc într-un raport al Asociației Promo-LEX, prezentat joi, 6 iunie, transmite IPN.

Potrivit Corneliei Călin, analistă a finanțelor, rapoartele de audit intern ale partidelor care au avut venituri de peste un milion de lei relevă concluzii și recomandări formale și lipsite de fond, în mare parte. Mai mult ca atât, multe din aceste rapoarte denotă o neclaritate în ceea ce privește tipul de audit intern solicitat partidelor politice de către autoritatea mandatată. Asociația regretă că instituțiile vizate nu au formulat termene de referință din momentul adoptării legii, pentru ca acestea să fie utilizate de către partidele politice vizate.

Experta a mai spus că un punct critic îl reprezintă ineficiența sancțiunilor pentru încălcarea regulilor de finanțare, amenzile contravenționale fiind prea amici. Ca progres, analista a remarcat creșterea ponderii partidelor care au făcut rapoarte financiare către Comisia Electorală Centrală. Astfel, în 2018, 96% dintre partide, mai exact 44 de partide din 46, au prezentat rapoartele.

O altă concluzie a raportului se referă la finanțarea partidelor politice din partea terților, care este mai evidentă în timpul perioadelor electorale. Ca recomandare, Pavel Postica, director de programe Promo-LEX, a spus că este necesar ca cetățenilor care trăiesc în afara Republicii Moldova să le fie permisă finanțarea partidelor politice. În opinia sa, CEC ar trebui să uniformizeze rapoartele financiare din campania electorală și cele din afara acesteia, iar unele rubrici ar trebui să fie mai clare.

În cadrul evenimentului a mai fost prezentat un raport, la realizarea căruia au fost evaluate activitățile desfășurate de către CEC pe parcursul anului 2018 prin prisma prevederilor Planurilor strategice și anuale. Mariana Focșa, analistă Promo-LEX , a declarat că din cele 31 de acțiuni planificate de CEC în anul 2018, instituția a reușit să execute integral 68% dintre ele, iar parțial – 26% din acțiuni. 6% din acțiuni –au rămas neexecutate.

Prezentă la conferința de presă, Alina Russu, președinta CEC, a spus că recomandările formulate vor fi luate în calcul pentru a îmbunătăți procesele electorale din Moldova. Alina Russu a mai precizat că CEC monitorizează permanent veridicitatea datelor din rapoartele financiare, însă instituția nu are mandat pentru a efectua audit, acesta fiind efectuat de auditori externi.

Related posts

Doi tineri au murit într-un accident produs pe traseul M-1 Chișinău-Dubăsari

AlbasatTV, Nisporeni

La Președinție a fost aprobat Planul de deoligarhizare

AlbasatTV, Nisporeni

Peste 32 de mii de cadouri vor ajunge în grădinițele din Chișinău

AlbasatTV, Nisporeni

A fost inaugurat primul Incubator Municipal de Afaceri

AlbasatTV, Nisporeni

Moldova și România parafează interconectarea sistemelor naționale de energie și gaze

AlbasatTV, Nisporeni

Urmărește în direct: Prima ședință a Consiliului Raional Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 07.12.2023

AlbasatTV, Nisporeni

Japonia oferă Moldovei un grant pentru susținerea fermierilor

AlbasatTV, Nisporeni

Arta cu inimă: târg caritabil la Centrul de Tineret Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Măsuri de alfabetizare mediatică în lupta cu dezinformarea, discutate la un forum regional la Chișinău

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment