În pofida tendinţelor, bijuteriile confecţionate din metale preţioase – aur şi argint rămân în preferinţele moldovenilor. Cererea pentru acest tip de podoabe nu este una sezonieră, se cumpără tot timpul. Acest fapt l-a impulsionat pe Teodor Cazacu, în vârstă de 24 de ani, din oraşul Nisporeni să-şi iniţieze o afacere în domeniul prețioaselor. Ideea de a confecționa accesorii i-a apărut, acum trei ani, după ce şi-a făcut studiile la un colegiu din Capitală, unde a învățat arta bijuteriilor.
“Ideea mi-a venit, dacă serios, întâmplător. Mi-a recomandat cineva, colegul, m-am dus, mi-a plăcut foarte mult şi am început să mă axez mai mult, să-mi dau silinţa pe acest domeniu. Noi nu am studiat piaţa, ne-a venit ideea şi boom am venit pe piaţă, fără să studiem nimic. Noi când am început am avut o parte dintre bani, proprii, iar o altă parte i-am împrumutat de la bancă, am luat credit şi nu ştiam dacă o să meargă afacerea, sau dacă nu, fiindcă banca nu te aşteaptă şi puţin a fost greu la început.”
Prima investiţie în această afacere, l-a costat în jur de 200 de mii de lei. Iar în decurs de un an şi jumătate, şi-a recuperat banii. Însă această direcţie necesită constant investiţii, fiind într-un proces continuu de dezvoltare.
“Nu pot să spun exact câţi bani am investit, pentru că noi permanent investim. Mereu piaţa de desfacere ne dă mai multe utilaje noi, care ne uşurează munca noastră. Preconizăm şi pe piaţa internaţională să ieşim, atunci o să acopăr cheltuielile.”
Giuvaierul crează bijuteriile în propriul său atelier, pe care l-a amenajat în cadrul Incubatorului de Afaceri din oraşul Nisporeni.
“Noi am pregătit materialul pentru lucru, deja vă arăt rezultatul. Mai apoi din el putem să confecţionăm brăţări, inele, coliere, orice. Iată dintr-o aşa bucată de metal, noi putem confecţiona un asemenea lanţ.”
Procesul de confecţionare durează câteva zile.
“Am lucrat şi până la ora 5 dimineaţa, am lucrat la o cruce. Sunt momente când avem lucrări repetate şi un pic te saturi, dar deja le facem cu ochii închişi. Îmi plac provocările. De exemplu când clientul spune: “Uimeşte-mă” şi atunci se primeşte cel mai frumos lucru.”
Afacerea are un potenţial de dezvoltare local. Asta o demonstrează cererea constantă pentru bijuteriile sale.
“Avem programări până în luna februarie. Suntem foarte încărcaţi.”
Mediul online este principalul motor de vânzare al articolelor confecţionate de giuvaier. Pe parcursul celor trei ani de activitate, tânărul a confecționat mii de podoabe din aur şi argint. Ion Ciochină este unul dintre cei care se răsfaţă cu bijuterii create de giuvaier.
“Mi-am făcut două brăţări, un inel în formă de coroniţă şi deja şi reparaţii, de fapt şi încă un inel cu piatră, sus.”
Acest gen de afacere este unicul pe piaţa locală.
“Sigur este binevenită această idee de afacere, fiindcă la moment, din câte cunosc, asemenea prestări de servicii nu există pe piaţa locală şi orice om care doreşte să repare sau să confecţioneze o mică bijuterie, atunci apelează la serviciile dlui Cazacu. Îşi desfăşoară aici activitatea, plăteşte bani în bugetul local.”
Agentul economic vrea să-și extindă afacerea și să deschidă un magazin cu bijuterii din aur şi argint.
“Mă gândesc că la începutul verii 2020 să avem deja deschis magazinul. Deja o să vedem după cum găsim investitori. Aurul îl procurăm acum de la lombarde. Noi încă nu avem un Lombard al nostru, preconizăm odată cu magazinul să căpătăm licenţa şi de Lombard şi apoi să avem aurul nostru.”
Cea mai complexă podoabă din aur, confecţionată de giuvaier a cântărit 100 de grame, iar din argint – 500 de gr. O bijuterie marca Teodor Cazacu costă cel puțin două mii de lei.