Decizia Curții Constituționale prin care se constată că poate fi dizolvat Parlamentul, este una firească și a fost previzibilă, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.
Șeful statului a precizat că au fost întrunite ambele condiții pentru anticipate – Parlamentul nu a votat un guvern timp de trei luni, iar cele două tentative de învestire a unui executiv au eșuat.
„Astăzi am făcut un pas important pentru a da cetățenilor ocazia să-și aleagă un parlament care să-i reprezinte cu adevărat și un guvern care să lucreze eficient pentru sănătatea și bunăstarea cetățenilor. Decizia CC a deschis calea către alegeri parlamentare anticipate. Alegerile anticipate sunt iminente, nu mai pot fi evitate”, a opinat Maia Sandu.
Șeful statului a menționat că „a venit momentul să punem capăt unuia din cele mai corupte parlamente din istoria Republicii Moldova. Un parlament capturat de scheme și interese private. Un parlament care a întors spatele oamenilor, i-a sărăcit și i-a umilit. Este timpul să lăsăm în urmă acest episod trist din istoria țării noastre și să mergem cu hotărâre către viitor. Așa cum am promis cetățenilor, vom merge în alegeri anticipate și vom oferi o șansă oamenilor să-și aleagă un nou parlament, care să muncească pentru oameni”.
Maia Sandu a spus că anticipatele trebuie organizate cât mai curând posibil, ținând cont de situația pandemică. „Un nou parlament nu înseamnă doar oprirea hoției și asigurarea unei guvernări responsabile. Un nou parlament înseamnă o resetare a instituțiilor statului, înseamnă curățarea agențiilor, ministerelor, inspectoratelor, întreprinderilor de stat, instituțiilor de drept de personaje corupte, care oferă protecție schemelor și furturilor. Un nou parlament înseamnă reforma justiției, curățarea procuraturii de personaje corupte și promovarea unor judecători onești, care să facă dreptate și să se ghideze doar de lege. Înseamnă dezvoltarea stabilă a țării și cheltuirea cu folos a banului public. Înseamnă respect pentru cetățean. Înseamnă construcția și modernizarea țării, apropierea de UE și standardele de viață europene”, a relevat președintele Republicii Moldova.
Șeful statului a opinat că „starea de urgență nu poate fi folosită ca scut pentru coaliția PSRM-Partidul Șor, ca să-și mai voteze niște scheme și să amâne întâlnirea cu oamenii la vot. Oamenii nu vor accepta astfel de scamatorii politice, care au totul de a face cu interesele proprii și nimic de a face cu interesul public”.
Maia Sandu a spus că în curând va semna decretul de dizolvare a Parlamentului și stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, pentru „a îndeplini un lucru foarte mult dorit de oamenii din această țară”.
Joi, 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, imposibilitatea formării Guvernului, în conformitate cu articolul 85, alineatele 1 și 2 din Constituție. Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial. La prezentul aviz au fost formulate două opinii separate: opinia lui Vladimir Țurcan și opinia disidentă a lui Serghei Țurcan.
- Moldova is in the process of coupling to the European electricity market
- Moldova will pay 54 million lei – dues to international organizations
- Public and commercial buildings will limit indoor lighting by at least 30%. CSE decision
- From January 1, electricity produced during the day will be traded only on the domestic market
- Fish consumption on the rise. MAIA: Choose local product at Christmas and all year round