ALBASAT
Societate

A fost lansat portalul Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală: sanatate-mintala.md

Rețeaua Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală are de acum încolo un portal specializat: sanatate-mintala.md, lansat de Ministerul Sănătății în cadrul proiectului moldo-elvețian MENSANA „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”. În Republica Moldova activează 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală, unde oamenii pot să acceseze consultații gratuite, consiliere psihologică și alte servicii care să îi ajute să treacă mai ușor peste problemele psiho-emoționale cu care se confruntă. Platforma lansată astăzi permite să fie găsit rapid cel mai apropiat Centru Comunitar de Sănătate Mintală, prezintă informațiile de contact și date despre serviciile oferite, transmite IPN.

„Ne-am dorit ca populația să aibă o sursă de informare credibilă despre aceea ce face când persoana sau cineva apropiat necesită asistență în problemele de sănătate mintală. Proiectul a venit cu o platformă foarte informativă, am testat-o cu colegii din toate Centrele Comunitare de Sănătate Mintală. Orice persoană, accesând această platformă, știe care este Centrul Comunitar apropiat, la cine merge, cum ajunge, ce fel de servicii poate să obțină. Pe lângă aceasta, sunt mai multe opțiuni de a discuta despre problemele de sănătate mintală, de a-și exprima mulțumirea sau nemulțumirea față de serviciile pe care le acordă aceste centre”, a declarat Silvia Gherasim, consultant, Secția politici în domeniul asistenței medicale primare și comunitare de la Ministerul Sănătății, citată într-un material publicat pe noul portal.

Persoanele care consideră că prezintă anumite simptome ale unor tulburări de sănătate mintală pot face teste online, gratuite, anonime și validate clinic. „Acestea sunt teste științifice, bazate pe evidențe științifice, sunt foarte simple, dar pot să-ți răspundă la întrebarea: am eu nevoie de un ajutor profesionist? (…) Este întotdeauna mai eficient să prevenim unele lucruri sau să începem să le tratăm la etapa inițială, nu atunci când este deja târziu”, a declarat Victoria Condrat, manager local al proiectului moldo-elvețian MENSANA.

Tot astăzi a fost lansat și spotul de promovare a site-ului sanatate-mintala.md. Iar în cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Chișinău Buiucani a fost organizat un eveniment de informare, unde au fost prezentate date despre activitățile rețelei CCSM din Republica Moldova. 

„În ultimii doi ani a crescut adresabilitatea pacienților, a beneficiarilor, inclusiv din cauza pandemiei. A crescut numărul de cazuri legate de stările anxioase. Sunt persoane cu probleme de sănătate mintală cronice, dar sunt și persoane care au necesități acum și aici”, a comunicat Natalia Cojocaru, medic psihiatru în cadrul CCSM Chișinău Buiucani. 

Anul trecut, 217 mii de persoane au beneficiat de serviciile celor 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală din Republica Moldova. La evidență sunt circa 80 de mii de persoane cu diverse probleme de sănătate mintală. Cele mai frecvente sunt tulburările depresive, cele anxioase sau legate de factorii de stres, schizofrenia.

Related posts

Începând cu 6 aprilie, va fi reluat procesul educațional la distanță

Albasat

Turistă din România confirmată cu coronavirus în insula Creta. Autoritățile au declanșat anchetă epidemiologică

Albasat

Cod galben de caniculă. Temperaturile urcă la +35 de grade

Albasat

Leave a Comment