Guvernul de la Chișinău a înregistrat în ultimii ani progrese în domeniul energetic, iar dacă de la 1 ianuarie gazul rusesc nu va ajunge în regiunea transnistreană, responsabilitatea va fi a concernului rus Gazprom. O spune șeful Delegației UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks. Potrivit diplomatului, Gazprom este obligat, potrivit contractului, să livreze gaze naturale până la hotarul Republicii Moldova, transmite IPN.
„Suntem pregătiți să lucrăm cu Guvernul pentru a susține țara în contextul acestei crize”, a declarat Mazeiks în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.
Diplomatul a precizat că UE a susținut Republica Moldova în ultimii trei ani în domeniul energetic cu 240 de milioane de euro. „Avem discuții cu Guvernul și la Chișinău, și la Bruxelles despre necesitățile Republicii Moldova. Sper că această criză va fi evitată”, a adăugat șeful Delegației UE în Republica Moldova.
Deocamdată Uniunea Europeană nu poate anunța care va fi valoarea sprijinului financiar. „Am auzit despre suma de 400 de milioane de euro necesară (estimată de Chișinău, n.r.), dar încă nu suntem pregătiți să anunțăm când această susținere va fi posibilă. Dar noi vom continua discuțiile”, a precizat diplomatul.
Liderul administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, a decretat luni stare de urgență economică în regiunea transnistreană pentru o perioadă de 30 de zile. Decretul prevede raționalizarea consumului de gaze naturale și energie, interzicerea exporturilor de resurse energetice și crearea unei rezerve de stat de resurse energetice. Anterior, premierul Dorin Recean a anunțat că va solicita Parlamentului instituirea stării de urgență în domeniul energetic, începând cu data de 16 decembrie.
- ANSA îndeamnă cetățenii să nu facă risipă alimentară de sărbători
- 30 de zile de arest pentru șeful direcției mobilitate urbană a Chișinăului
- Salariile pedagogilor vor fi majorate. Creșteri mai mari pentru profesorii cu grad didactic
- Prevederi noi privind gestionarea fondurilor și intervențiilor în agricultură
- Limba română trebuie să fie limbă de comunicare interetnică în Moldova, director ARI