ALBASAT
Actualitate Sanatate

SIS: Se pregătesc dezinformări pentru a destabiliza societatea și securitatea regională

Serviciul de Informații și Securitate a intrat în posesia unor informații precum că un grup de persoane pregătește lansarea în spațiul public a campaniilor de dezinformare și manipulare cu scopul de a destabiliza societatea și securitatea regională. Ar urma ca instituțiile statului să fie acuzate de acțiuni orientate contra unor cetățeni ai Ucrainei, care ocupă diverse funcții în instituțiile guvernamentale ucrainene. Potrivit SIS, printre membrii grupării se regăsesc și foști ofițeri de informații, cetățeni ai Republicii Moldova, transmite IPN.

Instituția menționează că este vorba despre foști ofițeri de informații care în diferite perioade au fost demiși și eliberați pentru acțiuni coruptibile, însușirea banilor publici, abuz de putere, sechestrări de persoane, interacțiuni nesancționate cu servicii speciale străine. De asemenea, pentru a da o pseudo-credibilitate acțiunilor sale, se intenționează publicarea unei pretinse copii a unui document, parte a unui dosar penal gestionat de una din procuraturile specializate.

Potrivit SIS, țintele noii etape ale campaniei de dezinformare și manipulare sunt compromiterea relațiilor diplomatice ale Republicii Moldova, în special relațiile moldo-ucrainene, precum și scăderea încrederii și a intensității cooperării la toate nivelurile dintre autoritățile din Republica Moldova și Ucraina. La fel se urmărește reducerea interoperabilității de asigurare a securității regionale existente între organele de securitate, apărare și ordine de drept ale Republicii Moldova și ale Ucrainei.

„Asemenea acțiuni se încadrează în setul de instrumente ale războiului hibrid dus de Federația Rusă contra Republicii Moldova având pe aspectul dat un caracter țintit, de discreditare a eforturilor autorităților naționale și ale fiecărui cetățean al țării noastre întru păstrarea păcii și securității în regiune. SIS atrage atenția asupra faptului că frecvența și amploarea unor astfel de manifestări va crește pe durata anilor 2024-2025 fiind țintite procesele de reformă, cele electorale care se vor desfășura în Republica Moldova, dar mai ales procesul de negocieri pentru aderarea la UE”, precizează SIS.

Related posts

Tragedie în Cristești, Nisporeni: Proprietarii băuți ard casa intenționat

AlbasatTV, Nisporeni

Transmisiune LIVE: Atelierul bibliotecarilor din Nisporeni despre impactul tehnologiilor informaționale în dezvoltarea lecturii

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 14.06.2023

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment