Sistemul de acordare a sprijinului financiar în sectorul agricol va fi eficientizat. Executivul a aprobat proiectul de lege privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole. Noile prevederi urmează să contribuie la creșterea competitivității sectorului, dezvoltarea durabilă a mediului rural și combaterea schimbărilor climatice, transmite IPN.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare precizează că proiectul de lege va crea un cadru legislativ național integrat, coerent și corelat cu obiectivele politicii agricole comune a Uniunii Europene, astfel încât să susțină atragerea fondurilor europene pentru dezvoltarea agriculturii.
Documentul prevede implementarea Programului Strategic al Politicii Agricole, care va stabili strategiile de intervenție, condițiile și mărimea resurselor financiare acordate, precum și indicatorii de monitorizare și de evaluare.
De asemenea, proiectul reglementează acordarea sprijinului financiar din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural pentru diverse tipuri de intervenții, cum ar fi plăți directe, intervenții sectoriale și pentru dezvoltarea rurală, cu scopul modernizării fermelor, dezvoltării infrastructurii rurale și promovării inovațiilor în agricultură.
În acest sens, sunt stabilite criterii obiective și nediscriminatorii pentru toate părțile implicate, precum și procedura de depunere și examinare a cererilor de acordare a sprijinului financiar. Durata unui apel este de cel mult 90 de zile, dar nu mai mică de 30 de zile. Pentru a primite plăți directe și anuale, beneficiarii vor trebui să respecte standarde de mediu, sănătate publică și bunăstare animală.
Proiectul de lege prevede și extinderea serviciilor de consiliere agricolă în ceea ce privește gestionarea terenurilor și fermelor.
Potrivit Legii bugetului de stat pentru 2025, Fondul național de dezvoltare a agriculturii și a mediului rural este planificat la valoarea de 1,7 miliarde de lei.
- ANSA îndeamnă cetățenii să nu facă risipă alimentară de sărbători
- 30 de zile de arest pentru șeful direcției mobilitate urbană a Chișinăului
- Salariile pedagogilor vor fi majorate. Creșteri mai mari pentru profesorii cu grad didactic
- Prevederi noi privind gestionarea fondurilor și intervențiilor în agricultură
- Limba română trebuie să fie limbă de comunicare interetnică în Moldova, director ARI