ALBASAT
Actualitate Societate

Activitatea băncilor biologice va fi reglementată de o lege specială

Deputații au votat în lectura a doua proiectul de lege privind Banca biologică umană. Pentru prima dată în legislație este definită noțiunea de bancă biologică umană sau biobancă. În premieră pentru Moldova, proiectul oferă o reglementare clară a activității băncilor biologice și a celor cu scop de cercetare științifică, transmite IPN.

Potrivit președintelui Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Adrian Belîi, care este unul din autorii inițiativei legislative, banca umană reprezintă o instituție care întrunește colecții organizate de eșantioane de specimene și date asociate, fondată și menținută de către fondator. O biobancă este în drept să organizeze activitatea de cercetare în domeniul sănătății, medicinii personalizate, asigură natura voluntară a donării, confidențialitatea identității donatorilor și protejarea persoanelor de utilizarea arbitrară a datelor genetice și de discriminare bazată pe interpretarea structurii ADN-ului lor și a riscurilor care decurg din acestea.

Proiectul reglementează descrierile ADN-ului, descrierile stării de sănătate și genealogiile donatorilor de probe biologice umane. Sunt explicate drepturile și obligațiile donatorilor de probe biologice umane, a administratorului și a utilizatorilor autorizați ai băncii biologice, a cercetătorilor geneticieni. Sunt stipulate condițiile necesare privind consimțământul pentru a deveni donator de probe biologice umane, dar și dreptul de proprietate asupra probelor biologice umane, a datelor stocate și condițiile pentru protecția datelor.

Related posts

Maia Sandu, despre o eventuală revenire la șefia Guvernului: Nu s-a terminat lista la mine

Albasat

„Apă-Canal Chișinău” repune în funcțiune cișmelele din parcurile capitalei

Albasat

Eurovision 2021 a fost câștigat de Italia, cu o piesă rock

Albasat

Leave a Comment