ALBASAT
Societate

ADEPT: Președintele nu majorează pensiile, salariile, nu reduce prețurile la servicii

Campania pentru prezidențiale abundă în promisiuni felurite din partea candidaților la șefia statului. În dorința de a convinge alegătorii să-i voteze, candidații le promit lucruri pe care un președinte în Moldova nu le poate realiza, deoarece fie depășesc, fie sunt diferite de atribuțiile constituționale și legale ale unui șef de stat de republică parlamentară. Constatările aparțin Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT”, transmite IPN.

Potrivit experților ADEPT, oamenii aud promisiuni că viitorul președinte le va conecta satele la apeducte, le va ilumina străzile, le va construi terenuri de joacă și drumuri. Însă un președinte nu poate face toate aceste lucruri pentru că nu are puterea de decizie. De acestea se ocupă primăria și consiliile locale.

Președintele nu majorează pensiile, salariile, nu reduce prețurile la servicii medicale și comunale, nu repară spitalele, grădinițele și școlile. Aceste atribuții revin altor autorități care se ocupă de elaborarea și implementarea politicilor publice – Guvernului și Parlamentului. Ceea ce poate promite un candidat la președinție e să asigure o colaborare strânsă între aceste autorități.

Conform atribuțiilor, președintele reprezintă statul și este garantul suveranității, independenții naționale, al unității și integrității teritoriale a țării, din care rezultă marea responsabilitate pe care o are șeful statului pentru ocrotirea acestor valori.

Președintele țării trebuie să vină cu o viziune de dezvoltare a țării și se poate adresa Parlamentului cu mesaje despre principalele probleme ale națiunii. Președintele este cel care poate refuza numirea în funcție a judecătorilor corupți sau a procurorului și să amâne actele Guvernului care contravin legislației.

Șeful statului este cel care poate să mențină bunele relații cu statele vecine și să încheie tratate internaționale favorabile țării. Președintele este comandantul suprem al forțelor armate și poartă răspundere pentru securitatea statului, și nu doar cea militară.

Poate să declare corupția un risc de securitate a statului să emită decrete care să vină cu soluții. Poate iniția referendumuri consultative pe subiecte de interes național. Numește în funcție și propune Parlamentului demisia conducerii Serviciului de Informații și Securitate.

Potrivit ADEPT, șeful statului este o persoană importantă în stat, dar alegătorii trebui să-l aleagă conștient, cunoscând care de fapt sunt atribuțiile președintelui și ce să aștepte de la viitorul șef de țară.

Related posts

AirMoldova atenționează pasagerii care au bilete spre Federația Rusă

Albasat

COVID-19 Nisporeni: 25 cazuri noi

Albasat

Avia Invest: Decizia de reziliere a contractului de concesionare a Aeroportului va fi atacată

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment