Numărul de cazuri de rabie în rândul vulpilor a scăzut cu 82%, iar până în anul 2026 acest indicator urmează să ajungă la zero. Rezultatele au fost obținute după ce autoritățile au desfășurat două campanii de vaccinare: primăvara și toamna, în cadrul unui program susținut financiar de Uniunea Europeană, transmite IPN.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor menționează că Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a României a acordat Republicii Moldova un suport financiar nerambursabil în valoare de 11,39 milioane de lei.
Momelile vaccinale au fost distribuite pe cale aeriană, cu ajutorul aeronavelor, dar și manual. Campaniile au presupus și informarea populației despre acțiunea de vaccinare. Totodată, specialiștii au supravegheat rabia în mediul domestic și sălbatic. De asemenea, s-a prevăzut împușcarea unui număr definit de vulpi din arealurile stabilite în Program, pentru monitorizarea și evaluarea eficienței vaccinării antirabice.
Banii au fost oferiți din fondurile Uniunii Europene, iar acțiunea fiind parte integrantă a Programului României de vaccinare, cofinanțat de Comisia Europeană.
previous post