Cetățenii moldoveni vor putea obține mai ușor unele acte de identitate, începând cu 25 noiembrie, când intră în vigoare noul regulament de eliberare a actelor de identitate și evidența locuitorilor Republicii Moldova, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă emis de Agenția Servicii Publice, o parte din serviciile publice de eliberare a actelor de identitate și de evidență a locuitorilor Republicii Moldova, precum și a cetățenilor Republicii Moldova stabiliți cu domiciliul în străinătate vor fi simplificate.
Potrivit noului regulament, copiii ai căror părinţi se află peste hotare vor putea obține acte de identitate în lipsa acestora, fiind însoțiți de reprezentantul autorității tutelate teritoriale. Nu se va solicita prezentarea certificatului de naștere ori a altor documente de stare civilă la eliberarea ulterioară a pașaportului moldovenesc pe numele copilului.
De proceduri simplificate se vor bucura și persoanele stabilite în străinătate sau cele care se află în proces de schimbare a domiciliului peste hotarele țării. Acestea nu vor mai fi obligate să prezinte un buletin de identitate valabil, livretul militar și carnetul de pensionar pentru a-și perfecta pașaportul moldovenesc.
Noul regulament mai prevede că persoanele imobilizate, cele aflate la tratament prin constrângere, în arest preventiv sau în detenţie vor avea posibilitate prin intermediul serviciului MPower (Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice) să acorde împuterniciri de reprezentare, în mod gratuit, unor persoane care vor putea acționa în numele lor pentru obținerea actelor de identitate.
Totodată, nu se va solicita prezentarea documentelor ce atestă dreptul la înlesniri pentru prestarea serviciilor de eliberare a actelor de identitate în mod gratuit, a livretului militar, precum și a carnetului de pensionar pentru obținerea autorizației de emigrare.
Amintim că ASP a operat anterior și alte modificări legislative, prin care a fost redus termenul maxim pentru obținerea autorizației de emigrare de la trei luni la 20 de zile lucrătoare și a fost diminuat tariful pentru prestarea acestui serviciu.
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE
- Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI
- Din 1 ianuarie, energia electrică produsă ziua va fi tranzacționată doar pe piața internă
- Consumul de pește crește. MAIA: Alege produs local de Crăciun și tot anul